Coffeeshops hekelen link met zware criminaliteit

Zakelijk

BREDA - De Bredase coffeeshops zijn niet blij met de link die wordt gelegd met de welig tierende zware criminaliteit in Noord-Brabant. Rick Brand van de Actieve Bredase Coffeeshops (ABC) vindt dat hun zaken onnodig in een kwaad daglicht worden gesteld.

Vorige week kondigde minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie aan het pasjessysteem voor coffeeshops in Brabant versneld in te voeren. Dit is een van de maatregelen die volgens de bewindsman de groei van zware criminaliteit tegen moet gaan.

Nu stellen de coffeeshops in Breda dat een verkeerde link wordt gelegd. “Veel van de grote kwekers die problemen veroorzaken richten zich op de export van wiet. Daar hebben wij niets mee te maken. Wij zijn ook niet interessant voor hen, omdat ze bij ons een lagere prijs pakken”, aldus voorzitter Brand.

Sinds het sluiten van de coffeeshops in Bergen op Zoom en Roosendaal houdt de gemeente Breda het aantal drugstoeristen nauwlettend in de gaten. De conclusie luidt tot nu toe dat meer mensen op de Bredase shops afkomen, maar dat de overlast niet is toegenomen.

“Juist met het invoeren van pasjes zal de handel op straat toenemen. Dus ontstaat er ook meer overlast. Daar is naar mijn weten is nu geen sprake van. Ook niet in Tilburg en Eindhoven”, meent Brand.

Minister Opstelten maakte de opmerking dat de coffeeshops weer moeten worden waarvoor ze ooit bedoeld waren: Het bedienen van de lokale markt. De voorzitter van de ABC vindt in die zin het invoeren van een pasjessysteem behoorlijk omslachtig.

“Je hebt toch helemaal geen pasjes nodig. Als je de buitenlanders wilt weren kan je ook gebruik maken van rijbewijs, paspoort of een ander identiteitsbewijs. Daar kan ik mij beter in vinden”, zegt Brand.