Basisschool Sinte Maerte uit Princenhage stampt vanaf 1976 eens in de zeven jaar een dorp uit de grond. foto Thaddeuz
Basisschool Sinte Maerte uit Princenhage stampt vanaf 1976 eens in de zeven jaar een dorp uit de grond. foto Thaddeuz

Dorp Hummelburg verrijst en vergaat in één dag

Algemeen

BUITENGEBIED ZUID-WEST - Vanaf de meubelboulevard over de Princenhagelaan, dan de eerste rechts en ineens doemt daar een heus dorpje op. Tentjes, kraampjes, huisjes en een hoop kinderen. U bent er : Hummelburg. Maar alleen vandaag kunt u erheen.

Basisschool Sinte Maerte uit Princenhage stampt vanaf 1976 eens in de zeven jaar een dorp net buiten Princenhage uit de grond. Parasols met doeken eroverheen, kartonnen hutjes en af en toe een speelhuisje, allen bewoond door de basisschoolleerlingen.

Met een heuse burgemeester die wordt beëdigd door de burgemeester van Breda Peter van der Velden. De burgervader van het dorpje wordt gekozen met echte verkiezingen, die dit jaar door de tienjarige Maëlle Lustig uit groep 8 is gewonnen.

“Ik heb al mijn vriendinnen gezegd dat ze op me moesten stemmen”, vertelt de jonge burgemeester. De rest heeft ze overtuigd met een aanbod dat ze niet af zouden kunnen slaan. “Ik heb gezegd dat ze een heel leuke dag krijgen als ze op mij zouden stemmen.”

Daar komt de bruid…
Als burgemeester moet ze dan ook één van de belangrijkste taken vervullen: kinderen in de echt verbinden. Rond het stadhuis verzamelt zich dan ook een grote groep kinderen, soms zelfs verkleed in trouwjurken en pak.

“Kinderen die verliefd zijn hebben vanochtend een soort trouwakte moeten tekenen zodat ze vanmiddag kunnen trouwen”, vertelt Daniëlle Koolen, woordvoerster en ‘zelf ook moeder.’

Niet alleen de trouwerijen zijn als in een echt dorp, ’s ochtends hebben de scholieren een paspoort op moeten halen bij het stadskantoor in Hummelburg volgens Koolen. “Ze kunnen ook een rijbewijs ophalen. Daarbij betalen ze met Hummeltjes, waarmee ze eten kunnen halen bij de etenskraampjes.”

Voedsel
Die kraampjes worden gerund door papa’s en mama’s (‘wij zijn nu het personeel van de kinderen’) en zijn voor bijna tachtig procent gesponsord. “Net kwam er een boer die hier drie pallets met frambozen af kwam leveren. Gewoon, zomaar.” Het geld dat wordt opgehaald, wordt aan Unicef gedoneerd.

De Hummelburgers zijn vanochtend rond kwart over acht begonnen het dorp te bouwen en moeten om acht uur ’s avonds alles hebben ingepakt. Daar hebben de scholieren een bouw- en een sloopvergunning voor gekregen.

“Voor die tijd kiezen de twee conciërges voor elke klas het mooiste huisje”, legt de woordvoerster uit. Als ze voorbij de conciërges loopt, zeggen ze er al uit te zijn. “Ja hoor, wij weten het wel.”