De bussluis aan de Houtmarkt werd op 16 november heropend. foto Yvonne Vermeulen
De bussluis aan de Houtmarkt werd op 16 november heropend. foto Yvonne Vermeulen

Fransman pakt prijzen bij opening nieuwe bussluis

Nieuws

CENTRUM – De nieuwe bussluis aan de Houtmarkt is woensdagmiddag geopend. Wethouder Wilbert Willems drukte woensdagmiddag op de knop waarmee de nieuwe palen voor het eerst uit de grond verrezen. Vlak daarna kon de eerste bekeuring al worden uitgedeeld.

De nieuwe paal zit op een andere manier in de grond dan de voorganger. De paal blijft nu als het goed is heel als er iemand tegenaan rijdt. Maar de auto die de paal raakt, is dan wel total loss.

Vanuit de pers maar ook vanuit de gemeenteraad was er veel belangstelling voor de inwerking stellen van de sluis. Raadslid John Stubenitsky denkt dat er eigenlijk helemaal geen bussluis nodig is. “Ik begrijp wel dat het anders een racebaan wordt", zegt het raadslid. "Maar met verbodsbordjes moeten mensen al ontmoedigd zijn om hier doorheen te rijden. Voor een paar honderd euro extra heb je hier geen gewone beveiligingscamera’s, maar camera’s die kentekens scannen.”

Zijn collega Dick Vuijk van Breda'97 denkt dat de sluis in het centrum wel nodig is, om het autoverkeer te ontmoedigen. “Maar aan de Bavelselaan (waar op het moment eenzelfde sluis wordt aangelegd, red.) is geen sluis nodig. Als je daar de klinkers laat liggen, is er niemand die te hard rijdt.”

Bij de opening noemt Willems de sluis de enige oplossing in vergelijking met een slagboom of de eerder genoemde camera’s. “Maar het is geen garantie dat er niemand meer tegenaan rijdt”, benadrukt hij. “Het is de bedoeling dat de paal mensen tegenhoudt. Mensen zullen altijd proberen om langs de sluit te komen.”

En dat kan een duur grapje worden. Auto’s zijn total loss en wie door de politie betrapt wordt, moet 100 euro betalen. En de eerste werd vlak na de opening al bekeurd. Een Fransman probeerde door de sluis te rijden maar werd tijdens zijn poging om te keren door de politie aangehouden.

Ook Veolia stuurde ook een aantal medewerkers op de opening af. Edwin Vissers van Veolia Brabant heeft de buschauffeurs al ingelicht. “De paal moet nog goed afgesteld worden dus de chauffeurs moeten er nu voorzichtig doorheen”, vertelt Vissers. Over de nieuwe sluis is hij wel te spreken. “De gemeente is goed ingesprongen op het probleem en ik denk dat het een goed systeem is. Maar de toekomst zal het uitwijzen.”

Bekijk het fotoalbum van de opening.