foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Rasenberg overtrad vergunning asfaltproductie

Economie

EMER – Rasenberg Wegenbouw in Breda heeft zich niet gehouden aan haar vergunning. Dat blijkt uit een brief van de provincie Noord-Brabant. Rasenberg overtrad de geuremissie bij de productie van asfalt, zo constateerde de milieudienst van de provincie.

Bureau Milieumetingen deed 2 juli een geurmeting waarbij naast chemische uitstootnormen ook gekeken werd naar de geurbeleving. “Deze laatste waarde is bepaald door een geurpanel. Aan de hand van deze gegevens hebben wij een contourberekening uitgevoerd. Hieruit blijkt dat in het aangrenzend woongebied objectief aantoonbaar geurhinder wordt ondervonden”, aldus bureau Handhaving Bedrijven van de provincie in een brief aan betrokkenen.

“Dit leidde naar onze mening tot een overtreding van de geldende vergunning van Rasenberg. Vanwege deze overtreding zijn wij inmiddels een handhavingstraject gestart.”

Eerder nam Rasenberg op 29 juli al een geurneutralistor in gebruik om de stankoverlast aan te pakken. “Gezien de klachten die na deze periode zijn ontvangen hebben we gezamnelijk met het bedrijf erkend dat de installatie, zoals momenteel ingesteld, onvoldoende resultaat oplevert.”

Volgens de provincie is Rasenberg gaan bekijken of de neutralisator beter afgesteld kan worden. Vanaf 14 oktober zijn er aanpassingen doorgevoerd in het bedrijfsproces, die ervoor moeten zorgen dat de productie minder stinkt. “Inmiddels lijkt deze aanpassing positief resultaat op te leveren.”

De provincie kondigt aan dat er nieuwe metingen verricht gaan worden na de aanpassingen.