foto Fieke van Doremalen
foto Fieke van Doremalen

Meer dan voetbal bij NAC Breda

NAC

BREDA – Het is deze week de landelijke Meer dan voetbal-week. Eredivisieclubs en de KNVB besteden daarom extra aandacht aan de maatschappelijke kant van voetbal. NAC Breda doet dat het hele jaar door.

Met haar Stichting Teamplay@NAC is de club binnen het betaald voetbal een kartrekker op het gebied van maatschappelijke activiteiten. Maar liefst een vijfde van deze projecten in Nederland wordt door NAC georganiseerd, zoveel werd dinsdagmiddag duidelijk tijdens de presentatie in het Rat Verlegh Stadion.

Voor haar werkzaamheden ontving Teamplay eerder een landelijke onderscheiding.

Eén van de projecten is Playing for Success. Hierbij worden jongeren geholpen die onderpresteren op school. “Het is belangrijk dat ze leren weer leuk gaan vinden”, vertelt Hubert Rovers, directeur van Teamplay@NAC. “Rekenen is misschien saai, maar stoelen tellen in het stadion of de oppervlakte van het veld berekenen is spannend.” De sfeer van het stadion, de voetbalsport en NAC helpen daarbij.

“Ook werken de scholieren aan hun zelfbeeld en zelfvertrouwen. Je ziet de deelnemers veranderen. Kinderen die eerst niets durven zeggen, geven een presentatie op school over Teamplay.”

In het Engelse voetbal bestaan dergelijke projecten al langer. “Voetbal en maatschappelijke projecten zijn daar onlosmakelijk verbonden”, aldus Rovers. “Uit Britse onderzoeken blijkt dat met projecten als Playing for Success een leerachterstand van een half jaar tot een jaar kan worden ingelopen.”

Naast onderwijsprojecten biedt Teamplay@NAC ook activiteiten aan op het gebied van re-integratie, gezondheid en duurzaamheid. Het afgelopen seizoen waren er zo’n 10.000 deelnemers.