27 augustus 2009. Beetje bij beetje verdwijnt de suikerfabriek van de CSM uit het stadsbeeld van Breda. foto Serge Mouthaan
27 augustus 2009. Beetje bij beetje verdwijnt de suikerfabriek van de CSM uit het stadsbeeld van Breda. foto Serge Mouthaan

Ruim 100 ideeën voor ‘creatief’ bouwen in Breda

Economie

BREDA – Gebouw F verzamelde afgelopen maand meer dan 100 initiatieven en ideeën die kunnen bijdragen om de impasse te doorbreken waarin de stadsontwikkeling verkeert.

“Meer plannen zijn welkom”, zegt Frans Parthesius de directeur van het Centrum voor de Architectuur, die het onderzoek leidt. De zogenaamde ‘longlist’ bevat zowel uitgewerkte plannen en initiatieven als pure ideeën die nog verder moeten worden uitgewerkt.

Het onderzoek is vanuit het landelijke Stimuleringsfonds voor Stedenbouw en Architectuur (SFA) uitgezet bij de regionale architectuurcentra in de grotere Nederlandse steden en moet dus helpen de ruimtelijke ordening uit de impasse te trekken.

Het ‘bottom up’ principe is leidend, dus het draait om de eindgebruiker. Volgens Parthesius en de andere architectuurcentra werd duidelijk dat er veel belangstelling bestaat bij de traditionele partijen.

“Het is ook een voorwaarde voor het slagen van deze initiatieven dat project ontwikkelaars, gemeenten en bouwbedrijven meewerken. Zij moeten interesse tonen en stimulerend handelen. Dat zit nog niet in de genen verankerd”, aldus de directeur.

Als voorbeeld wordt onder meer het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) project in Prinsenbeek aangehaald. Hierin werken 32 starters samen met woningcorporatie Singelveste. De bouw hiervan is bijna gerealiseerd. Het ombouwen van kantoorruimte tot studentenwoningen door Happy Buildings en corporatie WonenBrebug is ook zo'n initiatief.

Het beoordelen van de verzamelde projecten en projectplannen is de volgende stap waarop Gebouw F zich richt. “We gaan met een club deskundigen bekijken welke initiatieven voor Breda realistisch zijn. Wat is economisch haalbaar en wat is wenselijk voor Breda?. We gaan een staalkaart maken van wat er in Breda speelt”, stelt Parthesius.