Ger Couvreur op het terras voor zijn café. foto Freek de Jonge
Ger Couvreur op het terras voor zijn café. foto Freek de Jonge

Ger Couvreur zoekt waardige opvolger voor ‘t Tapperijke

Cultuur

BREDA - Ger Couvreur. Misschien wel de beste, de bekendste en vooral de gezelligste kroeguitbater van Breda gaat ermee stoppen. Gedwongen door de omstandigheden. Het lot, zo u wilt. Want als het aan Ger had gelegen was hij nog honderd jaar door gegaan: "Ik ga elke dag weer met lol in mijn schoenen naar mijn werk!"

Decennialang was hij Het Gezicht van de Grote Markt in Breda en nog steeds is hij enorm geliefd. Wie met Ger een praatje maakt op zijn terras wordt om de zoveel tijd onderbroken door mensen die hem groeten. "Nee, denk erom! Niks over mij vertellen!" grapt Ger richting een voorbijkomende koetsier. Een dolletje, want als de toeristen in het rijtuig iets willen weten over Breda dan hoort Ger Couvreur daar absoluut bij.

Pina Colada
29 jaar geleden begon hij zijn carrière in 't Tapperijke. Daarvoor werkte hij nog in een kiosk op het Van Coothplein. Zelf dacht hij dat de Horeca niks voor hem zou zijn. Toch liet hij zich gek maken door een vriend en voor Ger het wist stond hij achter de tap: "Bij de opening stond het hele plein vol! Pierre Kartner had speciaal een lied voor mijn café geschreven, maar ik kon nog geen biertje tappen, schonk alleen maar schuim! Heb toen maar tegen de mensen gezegd dat het pina colada was!" herinnert hij zich.

In het begin zeiden de gasten dan ook nog wel eens dat ze het gezellig vonden in het café van Ger, maar dat ze hun biertje wel bij Fred aan de overkant gingen halen. Maar Ger haalde zijn horeca-papieren, begon ijverig te oefenen en werd een waar grootmeester in het biertappen. Zo goed dat hij zelfs de 3e plek haalde bij de Nederlandse kampioenschappen.

Ondanks dat Ger nog elke dag met lol in zijn schoenen naar zijn werk gaat heeft hij veel dingen zien veranderen. Zo ging in 1992 de markt op de schop waardoor auto's niet meer voor de deur van het café konden parkeren. Problematischer voor hem was het rookverbod. Een wet waar hij zich uit principe nooit aan heeft gehouden. Het leverde hem twee boetes op van 300 euro. Hij voerde een ware campagne tegen minister Klink en trok zelfs naar het malieveld om dit met strijdliederen duidelijk te maken. "Dat het rookverbod werd veranderd, voelde wel als een overwinning ja." glimlacht Ger.

Glas minder
Hoewel zijn publiek, zakelijke feestgangers met gevoel voor humor, in al die jaren weinig is veranderd, merkt Ger wel een daling in de omzet: "Mensen drinken toch minder. Met carnaval zit het nog steeds bomvol, maar als iedereen één glas minder drinkt dan merk je dat toch." Ger kijkt even somber, maar niet voor lang. Een gast die nog een biertje wil, krijgt de wind van voren: "Luister eens, jij moet niet zo zeiken! Je ziet toch dat ik met deze belangrijke journalist aan het praten ben!" Grappen, dollen en plagen, het is Ger ten voeten uit.

Ger wil nu graag een opvolger. Ze hebben hem thuis nodig en hij wil daarnaast misschien nog wel een wereldreis maken. Toch is hij kritisch over zijn successor. Een gladde hipster met plannen voor een urban slow-bar lounge komt er niet in. Dan blijft hij, zo goed en zo kwaad als het gaat, gewoon zitten.

Handje helpen
Het moet iemand zijn die een bruine kroeg wil runnen in een gebouw uit 1612. Iemand met hart voor Breda en hart voor het historische pand. Een aantal vaste stamgasten heeft al beloofd in het begin te blijven komen en ook Ger zelf wil in het begin best een handje helpen. Want als iemand in 29 jaar heeft geleerd hoe je een goed biertje moet tappen, dan is het wel Ger Couvreur. Misschien wel de beste, de bekendste en vooral de gezelligste kroeguitbater van Breda.