Zondag 15 december. Het eerste verkeer zoekt zijn weg over de Koning Willem-Alexanderbrug. foto Wijnand Nijs
Zondag 15 december. Het eerste verkeer zoekt zijn weg over de Koning Willem-Alexanderbrug. foto Wijnand Nijs

Eerste verkeer over 'tolvrije' Trambrug

Cultuur

CENTRUM - Nog niet alle rijbanen zijn open, maar het verkeer heeft al voorzichtig zijn weg gevonden over wat vanaf april de Koning Willem-Alexanderbrug gaat heten. Sinds zaterdagavond is daarmee ook het eenrichtingsverkeer weer opgeheven.

Daarmee komt ook een einde aan de 'tolbrug', zoals de brug tijdelijk in de volksmond heette. De brug was alleen toegankelijk vanuit de Tramsingel richting de Academiesingel. Dat zorgde voor mensen die de andere kant op wilden voor irritatie en massale burgerlijke ongehoorzaamheid. Het leverde een stortvloed aan boetes op in de eerste weken.

Het werk is nog niet helemaal gereed. Tot en met dinsdagmorgen 06.00 uur wordt er gewerkt aan de aansluiting op de Belcrumweg. Die is daardoor sinds vrijdagavond afgesloten richting de singels. De weg wordt verhoogd om aangesloten te kunnen worden op de nieuwe brug.

Aan die brug wordt de komende tijd nog gewerkt. De reling is nog niet gereed, het voetpad moet eveneens nog gelegd worden en nog niet overal ligt de definitieve asfalt. De bouwers worden daarna ook weer even sloper, namelijk om het resterende deel van de oude Trambrug te verwijderen.

Inmiddels is wel te zien, vooral vanaf de Nieuwe Prinsenkade, dat de brug een flink stuk hoger is dan de oude brug. Met die verhoging moet er meer leven in de brouwerij komen richting het Spanjaardsgat. Ook grotere bootjes moeten daar straks kunnen aanleggen bij de nieuwe passantenhaven.