De nieuwe bewoners van slot Loevestein Renate Vos en Tim Schrijver zijn druk met het verhuizen. foto Debra van der Heide
De nieuwe bewoners van slot Loevestein Renate Vos en Tim Schrijver zijn druk met het verhuizen. foto Debra van der Heide

Slot Loevestein krijgt Bredase beheerders

Cultuur

BREDA – De verhuisdozen staan netjes opgestapeld, klaar voor vertrek. Renate Vos (37) en Tim Schrijver (38) zijn druk bezig om hun spullen in te pakken. Vanaf zondag 13 april heeft Slot Loevestein, gelegen in Poederoijen, namelijk nieuwe bewoners.

Voordat de twee het slot betreden gaat het stel nog op vakantie als voorbereiding op hun nieuwe leven. Want niet alleen hun leefomgeving wordt anders maar ook het werk. Renate heeft naast haar atelier straks nog een taak als gastvrouw van het Bed & Breakfast. “Ik heb altijd in de natuur willen wonen. Het is fijn dat we straks zoveel ruimte hebben. Ook voor mijn atelier”, vertelt Renate. Het slot staat in Poederoijen, dicht bij Woudrichem dat via de watertaxi te bereiken is. Ook Tim vindt de ruimte en de omgeving erg mooi. “Het is een nieuwe ervaring voor ons. Als we doodongelukkig worden dan moeten wij dit ook eerlijk kunnen zeggen. We zien wel hoe het loopt.”

Het slot ligt tussen de rivieren met veel dieren in het gebied zoals wilde paarden, runderen, schapen en vogels. Renate wil graag kippen houden en misschien wel geiten. Hun hond Sammie gaat ook mee. Het stel heeft al een nacht in het slot geslapen, dit beviel heel erg goed. “Je hoort er geen auto’s maar af en toe de boten die langskomen. Elke dag dat vakantie gevoel lijkt ons heerlijk”

Voor eenzaamheid is het stel niet bang. “Ik vind het alleen jammer dat ik straks niet even de stad in kan”, zegt Renate. Ook Tim gaat dingen missen : ”We kunnen niet op zondagmiddag even een borreltje met vrienden doen.”

Helemaal alleen zijn de bewoners niet door de gasten van het Bed & Breakfast en er is ook nog een andere beheerder die al 40 jaar op het slot werkt. “We kunnen niet spontaan weg maar moeten dit plannen. Familie en vrienden kunnen ook een nachtje op het slot passen als wij weg zijn.” Tim heeft een contract van 36 uur en Renate gaat op freelance basis als gastvrouw werken en is bezig met haar atelier. “Vervelen gaan we ons niet, er is genoeg te doen. We willen moestuinen aan gaan leggen en er ligt ook een bootje wat opgeknapt kan worden.”

Het stel is per toeval bij slot Loevestein terecht gekomen. Renate werd getipt door één van haar collega's van het St. Joost. Ook in de krant en op Facebook werd door het slot een oproep gedaan.

De vorige beheerders zijn ook afkomstig uit Breda en verlieten na 2,5 jaar het slot om een hotel en restaurant in Friesland te beginnen. Nu nemen Vos en Schrijver het stokje over. Na bijna een jaar zoeken, honderden aanmeldingen en sollicitaties zijn de twee uitkozen om het slot te gaan bewaken. Hun huidige huis, een oud-studentenhuis, aan de Waterstraat wordt verbouwd tot vijfsterrenhotel Drie Heeren en een Non.