De Tranen van Van Cooth, zaterdag 29 augustus 2009.
De Tranen van Van Cooth, zaterdag 29 augustus 2009. Peter Visser

Bredase Hazes blikt terug op tien jaar zonder André

Cultuur

BREDA - Vandaag is het precies tien jaar geleden dat André Hazes kwam te overlijden. Een hartaanval maakte een einde aan het leven van de nummer 1 volkszanger van Nederland. Toch leeft de zanger voort dankzij imitators als Ed Helmonds, beter bekend als de Bredase Hazes. “Je kan als André Hazes natuurlijk niet met een colaatje op het podium staan."

Wat ooit begon als een grap tijdens de kinderoptocht met carnaval groeide voor Helmonds uit tot en serieuze hobby. “Ik trad toen voor het eerst op als Hazes bij café de Markhoek. De mensen vonden dat ik er veel op leek, dat is toen verder uitgegroeid tot een hele act.” De vergelijking met de Amsterdamse tranentrekker ontving Helmonds in het begin met gemengde gevoelens. “Aan de ene kant is het een compliment. Het was een bourgondische man die plezier had in het leven. Aan de andere kant vergalde hij natuurlijk zijn eigen leven."

Wat buiten kijf staat zijn volgens Helmonds de zangkwaliteiten van Hazes. “Het is en blijft de grootste artiest van Nederland. Huidige zangers komen niet eens in de buurt van André. Ik verwacht niet dat daar ooit iemand nog overheen gaat.” Als lievelingsnummers noemt de Bredase Hazes Kleine jongen en Wees zuinig op mijn meissie.

Veel moeite om in de huid van André Hazes te kruipen heeft Helmonds niet. “Wanneer ik mijn pak aantrek zit ik er meteen in, dat is een goed en feestelijk gevoel.” In tegenstelling tot de echte Hazes zet Helmonds het niet op een zuipen. “Je kan als André Hazes natuurlijk niet met een colaatje op het podium staan, maar ik hou het netjes.”

Soms voelt het voor Helmonds verkeerd om Hazes te imiteren. Niet in de eerste plaats omdat de Amsterdammer er zelf niks me had. “Ik kan zelf eigenlijk niks en maak gebruik van het talent van een ander, soms wringt dat.” Het plezier en de vraag van de mensen is voor Helmonds toch genoeg reden om door te gaan. “Soms krijgen mensen tranen in hun ogen als ik binnenkom als Hazes, dat voel ik zelf dan ook. Het is en was de beste zanger van Nederland.” 

Zelf gaat Helmonds niks speciaals doen op de dag dat Hazes tien jaar dood is. Hij ziet vandaag dan ook als een gewone dag. "Je denkt er natuurlijk wel aan, maar ik moet voor de rest gewoon werken."