Foto Pepijn Nagtzaam
Foto Pepijn Nagtzaam

Burgemeester bij nationale herdenking MH17 in RAI Amsterdam

Algemeen

BREDA/AMSTERDAM - Burgemeester Van der Velden is maandagmiddag aanwezig bij de nationale herdenking van de slachtoffers van vlucht MH17. Bij deze vliegramp in Oekraïne kwamen alle inzittenden van dit toestel van Malasia Airlines om het leven. Vanwege de herdenking hangen ook bij gemeenten de vlag halfstok.

Onder de 298 slachtoffers waren ook Bredanaars. Zo kwam het gezin Van Keulen uit Teteringen om het leven, van wie de twee zoons op het OLV zaten. Ook de Bredase politicus Willem Witteveen zat met vrouw en dochter in het vliegtuig, net als uit Breda afkomstige Pim de Kuijer.

Voor de Bredase slachtoffers werd op 23 juli al een indrukwekkende bijeenkomst gehouden op de Grote Markt. Voor De Kuijer werd in de Grote Kerk een bijeenkomst gehouden. Het OLV besteedde uitvoerig aandacht aan het overlijden van de twee broers Allard en Jeroen van Keulen.

De nationale herdenking in de RAI in Amsterdam wordt ook bijgewoond door koning Willem-Alexander en koningin Maxima. Zij worden vergezeld door prinses Beatrix en prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven. Ook de meeste leden van de Eerste en Tweede Kamer en het kabinet wonen de bijeenkomst bij.

De officiële ceremonie begint om 13.00 uur. Deze en de daaropvolgende informele bijeenkomst wordt bijgewoond door ruim 1600 nabestaanden, onder wie tientallen nabestaanden uit het buitenland. Ook komen er ongeveer 150 familierechercheurs en een groot aantal begeleiders van Slachtofferhulp Nederland.

De ceremonie is vormgegeven op basis van ideeën en wensen van de nabestaanden. Zij hebben een centrale plaats tijdens de herdenking. Drie nabestaanden spreken en één nabestaande draagt een gedicht voor. Een belangrijk onderdeel is het noemen van de namen van alle 298 slachtoffers door ruim dertig nabestaanden. Voor de ceremoniezaal staan twee lange en hoge wanden opgesteld, waarop de namen van alle slachtoffers staan.