Afbeelding
Freek de Swart

'Polenhotels' buitengebied verdelen raad, geen beslissing genomen

Politiek

BREDA - Voorlopig mogen boeren niet meer dan veertig seizoensarbeiders op het eigen erf huisvesten. De gemeenteraad sprak donderdagavond over het bestemmingsplan Buitengebied Zuid. Het college van burgemeester en wethouders stelde daarin voor om boeren toestemming te geven om maximaal 120 seizoensarbeiders op het erf te laten wonen. Op een later moment gaat de gemeenteraad het nog een keer bespreken.

Het idee dat de huisvesting van 120 seizoenswerkers bij een boer in de Rith zou worden toegestaan viel bij omwonenden niet in goede aarde. Die lieten in een verhitte commissievergadering al van zich horen. Een directe buurvrouw gaf aan ze vreesde voor overlast. De seizoenswerkers zouden niet onder controle gehouden kunnen worden.

- Verslag van die vergadering: Omwonenden en aardbeienteler blijven grote tegenpolen in strijd om Oost-Europeaanse seizoenswerkers

Jan van Meer, de aardbeienteler die juist graag 120 seizoenswerkers op zijn terrein zou huisvesten, gaf aan dat dat hard nodig was voor zijn bedrijf. “Mijn bedrijf is gegroeid en ik wil mijn werknemers kunnen huisvesten. Anders zit er straks een deel op een camping, waar de leefomstandigheden mensonwaardig zijn.” Op dit moment mogen boeren onder voorwaarden veertig seizoenswerkers op het erf hebben wonen.  

Het plan leidde eveneens tot een lange discussie in de raad. Meer dan 3,5 uur vergaderden de partijen over het voorstel. In totaal is de vergadering nog drie kwartier stilgelegd om onderling, buiten de zaal, te onderhandelen.

Het staken der stemmen
De partijen PvdA, GroenLinks, Breda’97, D66, Trots/Opa en BOB stelden uiteindelijk gezamenlijk voor om de kwestie huisvesting van seizoenswerkers, slechts een onderdeel van het totale bestemmingsplan, op een ander moment te bespreken. Het bestemmingsplan zélf zou dan wel aangenomen worden.

De VVD, het CDA en SP wilden dat niet. Doordat Patrick Ernst (VVD) niet aanwezig was eindigden de stemmen gelijk: 19-19. En dus wordt het complete bestemmingsplan, inclusief de huisvestingsdiscussie, doorgeschoven naar een volgende raadsvergadering.

'We moeten nog eens goed praten'
Wat wél gelukt is deze vergadering is het eens worden over een motie om sowieso eens flink te gaan praten over de huisvesting van arbeidsmigranten. Dat moet namelijk beter geregeld worden. Met verschillende belanghebbenden moet beleid gemaakt worden waardoor ook duidelijk wordt wat er precies allemaal nodig is om seizoenswerkers te huisvesten.

Daarnaast was het grootste gedeelte van de raad positief over een voorstel van de SP om voor de situatie in de Rith een beheergroep in het leven te roepen om te zorgen dat de verschillende belanghebbenden (Gemeente, ondernemers, bewoners) met elkaar in contact staan over seizoenswerkers.