De publiekspremière van Onder het Hart in Breda op woensdag 14 januari 2015.
De publiekspremière van Onder het Hart in Breda op woensdag 14 januari 2015. Sanne van der Mooren

Breda verovert hart van acteur Koen de Graeve (video)

Cultuur

BREDA - Hoofdrolspeler Koen de Graeve was woensdagavond aanwezig bij de première van de film ‘Onder het hart’ in Breda. De Graeve vervult in de film de rol van huisarts Luuk, die vader is van twee dochters. Hij wordt in de film smoorverliefd op Masha, gespeeld door Kim van Kooten.

De première was maandag in Amsterdam, wat waren de reacties?
“Ik heb vooral goede reacties gehoord in Amsterdam. Mensen waren ontroerd, vooral de papa en mama van Kim van Kooten. Zij waren zeer onder de indruk, maar ook erg emotioneel tijdens het feliciteren. Het was erg intens, want papa Kees is in mijn ogen een echte held. Niet alleen in mijn ogen, maar in de ogen van heel Vlaanderen. Wij zien hem als een van de laatste echte grote satirische komiek. Hij heeft de satirische humor tot een hoog niveau gebracht. Het is voor mij echt een eer als hij me een compliment geeft, hij zit echt in mijn hart.”

U speelt Luuk in de film, herkent u zichzelf terug in die rol?
“Ja, ik herken een soort vrolijk existentialisme. Het is een vrije manier om de realiteit van het leven onder ogen te zien. Je moet daar dan een deel genoegen mee nemen, maar gelijkertijd heel avontuurlijk in het leven staan. Je moet blij zijn, maar ook opzoek gaan naar dingen die in het leven mogelijk zijn.”

Op welke scène in de film bent u heel erg trots?
“Moeilijk.. Goh het is al een jaar geleden. Ik denk dat ik heel trots ben op mijn euthanasie-scène. Maar misschien is de mooiste scene de eerste ontmoeting van Masha en de kindjes. We wachten bij het weekendhuisje tot de thee kookt. Het is een hoffelijke en zachtaardige scene waar veel intimiteit tussen Kim en mij is.”

Veel scènes zijn opgenomen in Breda. Was u voor de première bekend met de Brabantse stad?
“Ik ben wel eens eerder met een groep in Breda geweest. Het ligt ook maar 40 km van Antwerpen af. Ik moet eerlijk zeggen dat Breda mijn hart heeft veroverd. Het is een mooie stad. Voor de film waren er veel geschikte romantische plekken om te filmen.”

Bekijk ook het interview met Koen de Graeve