Afbeelding
Freek de Swart

Veteranen van VOC Breda: 'de firma list en bedrog overwint zonder strijd'

Algemeen

BREDA -  De veteranen van VOC Breda zeggen het slachtoffer te zijn van een hetze die de overheid voert tegen motorclubs. Afgelopen vrijdag liet de kantonrechter weten niet bevoegd te zijn om een uitspraak te kunnen doen in de zaak die de stichting had aangespannen tegen de gemeente. “Als wij crimineel zijn, dan moeten ze ons oppakken.”

De veteranen zeggen in een verklaring dat de rechterlijke macht hen in de steek laat. “De rechtbank verwijst en het kantongerecht geeft géén oordeel. De vierde poging van de gemeente Breda is blijkbaar zo complex dat onze rechtstaat er geen raad mee weet. De firma list en bedrog overwint zonder strijd”, zo staat er geschreven.

Volgens bestuurslid van VOC Breda, Joseph Raaijmakers, klopt er niks van de beschuldiging dat de club niet eerlijk zou zijn geweest over hun plannen. “We hebben altijd duidelijk aangegeven wie we zijn en wat we willen doen. Daarnaast hebben we drie rechtszaken met de gemeente gevoerd en staan we ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Ze weten wie we zijn.”

Raaijmakers vermoedt dat de houding van de gemeente voortkomt uit het feit dat de motorclub Veterans MC bekend staat als Outlaw Motor Gang (OMG). Deze motorclub is de oprichter van stichting VOC Breda en heeft een aparte ruimte in het oude scoutinggebouw. “Wat ze OMG noemen heeft geen enkel wettelijke basis, daarom pakken ze ons via het bestuursrecht aan, dat is gewoon landelijk beleid”, vermoedt Raaijmakers.

Dat Veterans MC bekend staat als een OMG is volgens Raaijmakers ook nergens op gebaseerd. “Als ik of een van mijn jongens crimineel zouden zijn, dan moet de politie ons oppakken en berechten.” Hij wijst erop dat er momenteel geen enkel strafrechtelijk onderzoek loopt naar de club of clubleden. “Waarschijnlijk is er ooit met de beste intentie een rapport ‘bestrijding georganiseerde criminaliteit’ geschreven waarbij iemand heeft gedacht dat motorrijders ook niet te vertrouwen zijn. Vervolgens wordt dit tot bijbel verheven binnen de overheid en is elke motorrijder ineens verdacht.”