De eerste raadsvergadering na het terugtreden van het college.
De eerste raadsvergadering na het terugtreden van het college. Wijnand Nijs

De Boer: ‘Coalitie C4 plus vijfde partij geen haalbare kaart’

Politiek

BREDA - Een coalitie van de coalitiepartijen min GroenLinks en D66 of VVD is op dit moment niet haalbaar. Dat is de constatering van informateur Yves de Boer die namens de VVD met verschillende fracties heeft gesproken.

“Mijn analyse na vrijdag en maandagmorgen is dat dit op dit moment een lastige kaart is om te spelen”, aldus de voormalige VVD-gedeputeerde. De Boer stelt op zoek te gaan naar een andere variant. “In het belang van de stad, want dat is mijn opdracht. Ik ben op zoek naar een stabiel college en akkoord.”

Breda moet op zoek naar een nieuwe coalitie nadat de fractie van GroenLinks woensdag aangaf geen vertrouwen meer te hebben in de coalitie en daarmee zijn steun introk. Na een dag vergaderen besloot het college donderdag rond half zes af te treden. Eerder op die dag was Boaz Adank van de VVD al begonnen met verkennende gesprekken. Daaruit kwam de wens naar voren van de C4 (Breda'97, SP, CDA en PvdA) om de coalitie met een andere partij voort te zetten. 

Volgens De Boer zijn er een paar dossiers waarin hobbels genomen moeten worden, zoals de museumkwestie. “Daarnaast zijn stappen te maken tussen raadsleden onderling. Daar spelen erfenissen uit het verleden.”

De Boer wil in de eerste helft van deze week met zijn eindrapportage komen, waarmee dan een formateur aan de slag kan. “Ik kan wel eindeloze gesprekken gaan voeren, maar dan gaat mijn taak over van informateur naar formateur, en dat is niet aan mij om dat te bepalen.”

De informateur voerde de gesprekken in vertrouwen. De uitkomst van die gesprekken komt overeen met wat Tim van het Hof (D66) en Boaz Adank (VVD) eerder al uitspraken, namelijk dat instappen in de geklapte coalitie geen optie is.