De Zuidelijke Rondweg, vrijdag 12 januari 2018.
De Zuidelijke Rondweg, vrijdag 12 januari 2018. Michael Janiec

‘Verbiedt transitievrachtverkeer op zuidelijke rondweg’

Algemeen

BREDA - De pas opgerichte belangenvereniging (voormalige) Zuidelijke rondweg wil een verbod op (transitie)vrachtverkeer op de rondweg. Dat is een van de drie prioriteiten die de vereniging heeft gesteld.

De andere twee zijn handhaving van de snelheid en realisatie van ‘slimmere’ doorstromingsmogelijkheden voor het verkeer. In de komende dagen worden alle omwonenden benaderd om lid te worden van de vereniging, laat de vereniging weten.  Eerste resultaat van de bundeling van de krachten is een onderzoek dat de gemeente heeft toegezegd, namelijk verkeersonderzoek doen naar bestemmings- en transitieverkeer op de Zuidelijke Rondweg.

In een toelichting op hun oprichting geven de aan genoeg te hebben ‘van de uitstoot van fijnstof en stikstofdioxide, geluid en toenemend verkeer’.  Daarom hebben ze besloten de handen ineen te slaan en te zoeken naar structurele en duurzame oplossingen. “Strijdbaar, maar voor nu gericht op een constructieve samenwerking”, schrijven de oprichters. “Breda verdient immers een echte oplossing!

De bewoners trokken afgelopen maanden al geregeld aan de bel bij de gemeente en haalden handtekeningen op voor een burgersessie bij de gemeenteraad. Daarin maakten de bewoners duidelijk wat er volgens hen moet gebeuren. Ook werden eerder al diverse bezwaarschriften ingediend.

De gemeente wil met een aantal maatregelen de doorstroming op de zuidelijke rondweg verbeteren en daarmee sluipverkeer onaantrekkelijker maken. De bewoners vrezen echter een toename van verkeer en overlast als gevolg van deze maatregel.

Wethouder Boaz Adank zei tijdens de gemeenteraadssessies in februari al onderzoek toe naar mogelijke ondertunneling en geluidsmaatregelen.  Onderzoek gaat er nu ook komen naar bestemmingsverkeer en transitieverkeer. “Tevens ligt er al een afspraak om op 15 mei met (demissionair) wethouder mobiliteit Boaz Adank het gesprek aan te gaan”, meldt de pas opgerichte vereniging.