Afbeelding

Debatmiddag Lekker Lokaal over eten uit de buurt

Cultuur

BREDA - Wat van ver komt is lekker, maar wat van dichtbij komt nog lekkerder. Dat is de gedachte van Lekker Lokaal. Zaterdagmiddag presenteren lokale voedselproducenten en verkopers hun producten en gaan ze met politiek en publiek in debat over de toekomst van duurzaam eten.

Alle ondernemers nemen iets te proeven mee. “Zo kan iedereen kennismaken met de duurzame initiatieven uit de regio. En je kan proeven dat de producten onmisbaar zijn”, lacht Wieke Bonthuis van organisator GroenPlein. “Het doel is dat de Bredanaars straks weten wat dat er voedselbossen zijn, dat er duurzaam streekbier is en dat je online duurzaam en lokaal eten kan bestellen.”

Zelfoogst tuinderij Wortels is een van de bedrijven die zich wil laten zien aan de Bredanaars. Als je daar een oogstaandeel hebt gekocht kun je het hele oogstseizoen zelf oogsten. Restaurant Loff uit Breda presenteert biologisch en vegetarisch eten. Duurzaam bier uit de regio is bij Ramses Bier te proeven.

“Steeds meer consumenten zijn geïnteresseerd in lokaal en gezond voedsel”, stelt Bonthuis. “Maar er is te weinig aanbod. Wat is daarvoor nodig? Wat kan de gemeente doen, wat kunnen de producenten zelf doen. Is er nog iets wat de consumenten kunnen doen.”

Daarover gaan onder andere wethouder Paul de Beer, raadslid Hilrieke Nauta (GroenLinks) en raadslid Kees Braspenning (VVD) samen met de duurzame ondernemers in debat.

Het evenement begint zaterdag om half twee in de Nieuwe Veste. Het debat gaat om half vier van start.