Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Foto: Archieffoto

Statenfractie CDA: ‘Waarom geen zonnepanelen in asfalt A27?’

Door: Guus Arnouts Politiek

BREDA - De statenfractie van het CDA oppert in een brief aan de Provinciale Staten om onder meer rekening te houden met duurzaamheid bij grote, waaronder de A27.

Eén van die ontwikkelingen zou het toepassen van zonnepanelen in nieuw asfalt op bijvoorbeeld de A27 zijn, schrijven Roland van Vugt en Ankie de Hoon in de brief. “Inmiddels ligt ook de verbreding van de A27 in het verschiet. De aanbesteding hiervan moet nog plaatsvinden. Ziet u mogelijkheden om er bij het Rijk op aan te dringen verduurzaming en specifiek toepassingen van solartechnieken in asfalt in de uitvraag mee te nemen?”

Brabantbreed
Daarnaast noemen zij ook andere locaties in Noord-Brabant zoals de N329 in Oss waar die zonnepanelen liggen. Volgens Van Vugt en De Hoon zouden ook andere infrastructurele projecten dit voorbeeld mogen volgen. Het gaat  om het gebruik van zonnepanelen die volgens het CDA geen afbreuk of inbreuk op het Brabantse landschap maken.

Kwaliteit
“Wat wij tot nog toe vooral zien, is dat de oplossing om tot verduurzaming te komen nog te vaak wordt gezocht in meer van hetzelfde en in massaliteit”, aldus het CDA. De partij doelt op de discussies omtrent zonneweides (Een stuk grond met zonnepanelen, red.) en de aversie tegen steeds hoger wordende windmolens. “De ruimtelijke kwaliteit van Brabant komt hiermee, wat het CDA en vele inwoners betreft, sterk onder druk te staan”, aldus de partij.