Afbeelding
Foto: Tom Doms

Fouten bij Tokkelbaan Ploegendienst: 'Remtouw had nooit door karabiner mogen lopen'

Door: Hanneke Marcelis algemeen

BREDA - Het ongeval waarbij afgelopen zaterdag een meisje naar beneden stortte bij een tokkelbaan bij Ploegendienst heeft kunnen gebeuren doordat de procedure door de instructeurs ter plaatse niet goed is gevolgd. Zo had het remtouw nooit door de karabiner mogen lopen. Dat heeft veiligheidsinstituut Sport Institute Europe, waarbij het verantwoordelijke outdoor bedrijf is aangesloten, laten weten. 

Ook wordt er volgens het veiligheidsinstituut normaal gesproken gewerkt met een dubbele zekering. Het slachtoffer van het ongeval was maar op één punt aan de baan bevestigd. "Hoe het kon gebeuren dat ten tijde van het ongeval niet de correcte methode is gebruikt is op dit moment nog onduidelijk en wordt onderzocht." 

Verdere roddels over fouten die gemaakt zijn bij het ongeval wil het veiligheidsinstituut graag uit de wereld helpen. Zo stellen zij dat de activiteit volgens procedure en zoals beschreven in het veiligheidsplan is opgebouwd. Ook is er gebruik gemaakt van gekeurde en gecontroleerde materialen en zijn er vooraf aan de activiteit constructieberekeningen gemaakt. "Aannames door andere bedrijven en instituten dat dit niet het geval is, zijn onjuist", laat Sport Institute Europe weten. Het veiligheidsinstituut heeft de nodige documenten inmiddels overgedragen aan de NVWA. De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit leidt het onderzoek naar het ongeval.

Video

Op verschillende websites circuleert momenteel de video van het ongeval. Op het filmpje dat slechts negen seconden duurt is te zien hoe het meisje met een helm op en in het tokkelharnas over de rand van de toren stapt om de afdaling te maken. Al na amper een meter schiet haar zekering los van de tokkelbaan, waarna het meisje naar beneden valt. In de laatste seconde van de video is te zien hoe het meisje roerloos op de grond ligt, op slechts enkele meters afstand van een groepje festivalgangers