Afbeelding

Na Avans nu ook BUas rookvrij

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA -  Nadat de Avans hogeschool sinds 15 april een rookvrij campusterrein heeft, is het ook op de campus van Breda University of Applied Sciences (BUas) sinds 1 augustus niet meer toegestaan om te roken. Hiermee loopt ook BUas 1 jaar vooruit op de wetswijziging, die aankondigt dat alle schoolterreinen vóór 1 augustus 2020 rookvrij moeten zijn.

Tim van Leeuwen, Hoofd huisvesting, facilitaire zaken en planning van Breda University of Applied Sciences laat weten dat verantwoordelijkheid nemen voor de gezondheid van studenten en werknemers van BUas erg belangrijk voor hun is. "Voorheen kwamen vooral jonge studenten, die hier in hun eerste jaar begonnen, in de verleiding om te gaan roken. Op de nieuwe groene campus van BUas, met extra veel buitenruimte in de vorm van een nieuw aangelegd park, ligt de nadruk op duurzaamheid, vitaliteit en gezondheid. Waar voorheen nog gerookt mocht worden in 'dedicated spaces', maken rookplekken nu geen onderdeel meer uit van de nieuw ontwikkelde campus en buitenruimten. Die tijd is voorbij." 

Ook wethouder Gezondheid, Miriam Haagh ondersteunt de keuze van BUas om de stap te maken naar een rookvrije campus van harte. "Als gemeente steunen we de beweging 'Rookvrije Generatie' die zich inzet om kinderen rookvrij op te laten groeien. Maar het blijft niet bij kinderen alleen, ook voor studenten zien we graag een omgeving waarin niet-roken de norm is. Samen kunnen we ervoor zorgen dat we roken verder ontmoedigen en de verleiding om te gaan roken zo klein mogelijk wordt."

Om de gezonde levensstijl van medewerkers en studenten nog meer te ondersteunen, bouwt BUas onder andere een sportveld op de campus en ondersteunt zij haar medewerkers door een gratis OV-pas te bieden en een vergoeding op de aankoop van een fiets. "Vanaf schooljaar 2020-2021 biedt de afdeling Human Resource Management (HRM) een begeleid stoppen met roken programma aan voor medewerkers én studenten. Om te zorgen dat de rookvrije campus goed geïmplementeerd wordt, is er een campagne gestart die medewerkers en studenten niet alleen wijst op het veranderde beleid, maar ook aanzet tot actie. Tot slot is het voor Breda University of Applied Sciences belangrijk dat de auto niet meer centraal staat. Tijdens de spits worden daarom extra bussen ingezet om de reistijd van studenten en medewerkers zo kort en comfortabel mogelijk te maken. Zo pakt BUas haar verantwoordelijkheid in een gezond werk-, studeer-, en leefklimaat", aldus van Leeuwen.

Avans

Vanaf 15 april zijn de terreinen van het Amphia ziekenhuis en de hogeschool geheel rookvrij. "Vanaf maandag 15 april 2019 maken wij als Bredase 'buren' onze buitenterreinen volledig rookvrij. Daarmee zorgen we voor een gezonde omgeving waarin we onze patiënten, studenten, medewerkers en bezoekers beschermen tegen de schadelijke gevolgen van (mee)roken en ondersteunen we rokers wanneer zij willen stoppen."