In Den Haag krioelden het van de tractoren.
In Den Haag krioelden het van de tractoren. Foto: Merel Kuijs

Slecht gepland schoolreisje: Bredase scholieren in Den Haag tijdens boerenprotest

Door: Amber Kuijs algemeen

BREDA - Vanochtend vertrokken, naast heel veel boeren met hun tractoren, ook drie bussen van middelbare school Curio Scala richting Den Haag. Ondanks het boerenprotest ging het uitje naar het Binnenhof voor alle vierdejaars scholieren gewoon door. 

In alle vroegte vertrokken drie bussen vanuit het Scala aan de Meulenspie in Teteringen richting Den Haag. Dat ging niet zonder slag of stoot. Vanochtend stond er door de regen, ongelukken en de protestactie van de boeren in Nederland zo'n 1100 kilometer file. Daardoor deden de bussen er zo'n drie uur over om op het Binnenhof aan te komen. 

De Bredase leerlingen kregen een rondleiding op het Binnenhof, waaronder in de Tweede Kamer, en hebben een quiz gedaan. Ondertussen was om 15.00 uur de protestactie van de boeren op het Malieveld afgelopen, waarna enkele van hen besloten richting het Binnenhof te trekken. Daarom werden de wegen naar het middelpunt van de Nederlandse politiek door de politie afgesloten. En dat ontging de Bredase scholieren zeker niet. Toen de klassen naar de bussen liepen krioelden het van de tractoren in het centrum. Ook was er veel politie op de been. "Het was echter super druk op straat. Overal stonden tractoren en zag je politie", vertelt één van vierdejaars.

Op de tractoren hingen protestborden (tekst gaat verder na foto). 

Waarschijnlijk wordt het nog een lange dag voor de leerlingen. Rond 16.00 uur was het tijd om terug te keren naar Breda, maar de ANWB en Rijkswaterstaat verwachten een vroege avondspits. De vertrekkende actievoerende boeren gaan waarschijnlijk weer zorgen voor vertraging op de wegen vanuit Den Haag. Daarom zal het nog wel even duren voordat de scholieren weer bij hun ouders op de bank zitten. 

Boerenprotest
De boeren vinden dat de afgelopen jaren door politici, media en activisten een negatief beeld is geschetst over hen. Daarom gingen zij vandaag massaal protesteren op het Malieveld in Den Haag. "Wij zijn geen dierenmishandelaars en milieuvervuilers; we hebben hart voor ons bedrijf", schrijven de boeren op de website van de actiegroep. "De onbetrouwbaarheid van de overheid en instanties is voor ons aanleiding om een tegengeluid te geven. De problemen van Nederland horen niet op ons bordje thuis. En daarom gaan we naar Den Haag. Met honderden tractoren en auto's laten we horen wat wij vinden van het huidige beleid. Een echte Agractie."