Afbeelding
Foto: Reanimatieleren.nl

AED-voorvechter Piet Matheeuwsen overleden

Door: Hanneke Marcelis

BREDA - AED-voorvechter Piet Matheeuwsen is zondagavond overleden. Matheeuwsen kreeg twee maanden geleden nog een Koninklijke Onderscheiding voor zijn jarenlange inzet om in Breda een sluitend netwerk te creëren van AED's. 

Matheeuwsen was al een tijd ongeneeslijk ziek. Anita van der Helm schreef toen Matheeuwsen al doodziek was zijn verhaal op voor het boek 'Goed volk'. "Toen gaven de dokters hem nog vijftien maanden. Het zijn er uiteindelijk twintig geworden", aldus Van Helm. Matheeuwsen werd in augustus nog benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau.

AED

Piet Matheeuwsen had een bijzondere missie. Hij zette zich jarenlang intensief in om in Breda een sluitend netwerk van AED's te creëren. In 2012 werd Breda mede dankzij de inzet van Matheeuwsen de eerste grote stad van Nederland waar een compleet AED-netwerk is gerealiseerd. "Daar zijn we heel trots op", vertelde Piet Matheeuwsen namens Stichting Breda AED Proof indertijd. Er waren toen 148 openbare AED-punten in Breda. Inmiddels zijn er daar nog velen bijgekomen. 

Matheeuwsen zette zich via Stichting Reanimatie ook in om meer burgerhulpverleners zich te laten aanmelden. Door binnen 6 minuten te starten met reanimeren en een AED te gebruiken, wordt de kans op overleven van een slachtoffer van een hartstilstand aanzienlijk groter. De stichting leert mensen via cursussen reanimeren, met als doel dat zij zich aanmelden als burgerhulpverlener. Dergelijke hulpverleners krijgen een alert wanneer er iemand in hun buurt een hartstilstand krijgt. Zij kunnen dan zo snel mogelijk starten met reanimeren. "Onze doelstelling is om het aantal in reanimatie getrainde mensen dusdanig groot te maken, dat er een dicht netwerk van reanimatiehulpverleners is", aldus de stichting.

Meer weten over de cursus? Ga naar www.reanimatieleren.nl