Fietsers krijgen voorrang op Haagdijk: straat wordt omgevormd tot fietsstraat | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto: Hanneke Marcelis

Fietsers krijgen voorrang op Haagdijk: straat wordt omgevormd tot fietsstraat

BREDA - De Haagdijk wordt dit jaar nog omgevormd tot een fietsstraat, waar auto’s nog wel kunnen komen maar fietsers voorrang hebben. Zo moet de veiligheid in de straat verbeterd worden. Daarnaast worden van de kruisingen 'pleintjes' met daarop losse elementen, zoals plantenbakken, gemaakt. 


Bewoners en ondernemers van de Haagdijk hebben de gemeente in 2019 gevraagd om de veiligheid te verbeteren door lagere snelheden en een vriendelijkere uitstraling. Daarom is er samen met hen een voorlopig ontwerp gemaakt, waarin de straat tussen de Prinsenkade en de Schorsmolenstraat wordt omgevormd tot fietsstraat. 

In het ontwerp staat dat de huidige rijbaan als fietsstraat met een middengeleider wordt ingericht. De huidige straatstenen worden hiervoor gebruikt. De omvorming betekent wel dat de fietsstrook aan de zijde van de Albert Heijn vervalt. Zowel de stoep als de parkeerstrook blijft hetzelfde als nu. Een voorbeeld van zo'n uitgevoerde fietsstraat is in de Heusdenhoutsestraat. 

De fietsstraat met middengeleider in de Heusenhoutsestraat. (Tekst gaat verder onder foto)

Kruispunten
De vier aanwezige kruispunten op de Haagdijk worden ook opnieuw ingericht. De kruisingen worden als het ware heringericht als pleintjes met daarop losse elementen zoals plantenbakken.

Het is de bedoeling dat tijdens evenementen waarbij de straat afgesloten is, ondernemers de kruisingen kunnen inrichten als terras of verblijfplaats. De huidige verharding wordt daarom ook vervangen in tegelbestraging met een natuursteen uiterlijk. Ook worden de kruisingen iets groter gemaakt en worden er nieuwe bomen geplaatst. Om de snelheid in de straat te verminderen worden er plateaudrempels geplaatst. 

De kruising met de Prinsenkade wordt tijdens de herinrichting van de Prinsenkade op een later tijdstip aangepakt. Ook de kruising met de Schorsmolenstraat komt pas aan de orde bij de herinrichting van de Fellenoordstraat-Schorsmolenstraat.

Bewoners
Omwonenden hebben tot en met 5 juni de gelegenheid om het ontwerp te bekijken, toelichting te vragen en/of te reageren op PlanBreda. Het definitieve ontwerp is dan naar verwachting voor de zomervakantie klaar. De omvorming zal dan dit najaar van start gaan.


De visie van de gemeente Breda.  - Foto: Gemeente Breda