Afbeelding

Kristina en Ron gaan de stad weer schoonmaken via plogging en suppen

Door: Robbert Temmen Algemeen

BREDA - Breda is een prachtige stad, maar hij mag wel wat schoner. Dat vinden Kristina Morros en Ron Bekker. Samen organiseren zij op 19 september, tijdens World Clean-up day, van 12:45 tot 16:00 uur opnieuw een evenement waarmee je de singels en de oevers schoon kan maken door te suppen of via plogging. Ook Burgemeester Paul Depla doet mee.

Kristina Morros en Ron Bekker maken zich hard voor een schone stad, en in het specifiek voor schone singels en overs. Op 22 augustus organiseerden zij een evenement, waarbij je op bijzondere manieren zwerfafval uit de singels en oevers kon opruimen. "Breda is een prachtige stad om vanaf het water te ervaren en onze singels zijn een geweldige attractie voor zowel degenen die in de stad wonen als bezoekers. Helaas hebben we een probleem met vervuiling van onze waterwegen. Afval is niet alleen zichtbaar in het water, maar ook op de oevers." Tijdens hun laatste opruimactie hadden ze 500L uit de singels en oevers opgeruimd. "Wij hadden een grote groep van ongeveer 35 mensen. Locomotion Watersports, boten, suppers, en ploggers hebben allemaal meegedaan."

TEKST GAAT VERDER NA AFBEELDING


Foto: SUP & Jog Clean-up

Bewustwording

Kristina is eigenaar van Soul Vibrations Yoga, SUP and Wellness. In haar vrije tijd gaat ze het water op met haar SUP board en verzamelt dan het afval wat ze in het water tegenkomt. Ron is leefstijlcoach en trainer bij Runnerscafe. Ron heeft in het verleden al verschillende hardlooprondjes uitgezet en zwerfafval verzameld: plogging genaamd. 

Die twee bijzondere manieren van zwerfafval opruimen gaan ze nu toegankelijk maken voor heel Breda via de clean up evenementen, die ze voor het eerst op 22 augustus organiseerden. "We proberen de bewustwording onder de inwoners van Breda aanwakkeren over het afval in onze stad en wateren. Het gaat om het niet correct weggooien van plastics, blikjes, glas en ander afval", vertelt Ron. "Het vuil wordt door de wind al snel het water ingeblazen, waarna het uiteindelijk door Noordzee bereikt." Kristina vult aan. "We hebben een ecosysteem in en rond Breda, waarin de planten en dieren last hebben van dat afval. Het is een probleem dat we met z’n allen kunnen oplossen, gezamenlijk en invidueel, als stad en als regio – de bescherming van ons milieu van vervuiling die te voorkomen is.

Hoe doe je mee?

Deelnemers doen gratis mee en kunnen kiezen of ze willen suppen of kiezen voor plogging. Liefhebbers van plogging melden zich aan via het Runnerscafe: ron@runnerscafe.nl. Doe je liever mee aan de SUP clean-up, mail dan naar: info@soulvibrations.nl.. Ervaring met SUP is noodzakelijk om op een SUP board mee te doen. De SUP clean-up is niet alleen voor de peddelaars op een board; je kunt ook meedoen als je over een kayak, kano of boot beschikt. Ervaring met plogging is niet nodig. Iedereen die 10 minuten achter elkaar kan hardlopen kan aansluiten.