Afbeelding
Foto: Iris Muller

SMO Breda doet mee aan de Socialrun: ‘We willen laten zien dat iedereen bij ons gelijk is’

Door: Iris Muller Algemeen

BREDA - Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO) Breda zet zich in voor (dreigend) dak- en thuislozen in de regio Breda. Medewerkers en cliënten werken samen naar een plek voor iedereen in de maatschappij. Om aandacht te vragen voor hun organisatie en een eerlijk beeld te geven van dak -en thuislozen doen zij mee aan de Socialrun, een estafetteloop van 555 kilometer door het land. En de loop gaat ook door Breda.

Ellen Ceelen, activiteitencoach bij SMO Breda heeft de stichting ingeschreven voor de Socialrun. “We hebben als stichting al twee keer eerder deelgenomen aan de Socialrun en dat beviel ontzettend goed”, vertelt ze. “Het is eigenlijk een vorm van teambuilding. Doordat de run in een estafettevorm plaats vindt leer je samen te werken en ergens sterker uit te komen. Ook als iemand er helemaal doorheen zit moet je elkaar helpen om er bovenop te komen. Dat vinden we juist ook belangrijk bij SMO Breda. We willen iedereen een kans geven om zich ergens voor in te zetten. Het leukste is het om dat in teamverband te doen tijdens deze run waarin iedereen zich hard maakt om het beste uit zichzelf te halen, zowel cliënt als medewerker. We willen laten zien dat iedereen gelijk is. Tijdens de run zie je dan ook  niet wie cliënt is en wie medewerker. Je ziet alleen een team dat keihard aan het werk is. Dat en bespreekbaarheid en begrip rondom psychische aandoeningen bevorderen, is voor ons het belangrijkste.”

Socialrun

Deelnemende teams aan de Socialrun bestaan uit ongeveer 25 personen, waaronder ten minste acht lopers en vier begeleidende fietsers. “De lopers worden tijdens de run in twee sub-teams gesplitst. Een sub-team legt een etappe af van ongeveer vijftig kilometer met vier lopers, in estafette. Hierna volgt een etappe rust”, legt Ellen uit. Een sub-team is ongeveer viereneenhalf uur bezig met vijftig kilometer. Na die vijftig kilometer is er een sub-teamwissel. Sub-team twee gaat lopen en sub-team een heeft ongeveer viereneenhalf uur rust om te eten en te slapen. De teams lopen blokken van 60 km in ongeveer 6 uur Gemiddeld doet een team 48 uur over de Socialrun. 

Idee

Voormalig cliënt Gerard werkt nu als vrijwilliger bij SMO Breda. Hij nam drie jaar geleden het initiatief om mee te doen aan de Socialrun. “Ik zag dat mensen zich al bewegend inzetten voor een stichting, zoals Maarten van der Weijden voor KWF-kankerbestrijding. Ik wilde zoiets ook doen met SMO Breda, zodat we kunnen laten zien wie wij zijn. Ik opperde mijn idee bij een medewerker en zij was meteen enthousiast en kwam met het plan om mee te doen aan de Socialrun.” Gerard deed het eerste jaar mee met als fietser. “Ik vond de run enorm bijzonder, maar liep helaas een knieblessure op. Daarom doe ik dit jaar opnieuw mee en ben ik al voorzichtig aan het trainen.” 

Route

Samen met programmamaker Marieke Bakker zorgt Ellen dat de renners een basiskamp hebben waar gegeten en geslapen kan worden. “We lopen een route door het hele land en bij elke vijftig kilometer vindt er een stop plaats. Hier kunnen de renners bijkomen van de loop en zich klaarmaken voor de volgende vijftig kilometer.” De route gaat dit jaar door het zuiden van Nederland, en dus ook door Breda. “We starten dit jaar in de provincie Utrecht en lopen via Gelderland richting naar Noord-Brabant. Via Zeeland en Zuid-Holland lopen we weer naar Utrecht en hebben we de 555 kilometer afgelegd.”

Mocht je SMO Breda willen steunen, kun je contact opnemen met Ellen Ceelen via e.ceelen@smobreda.nl