Het is de tweede keer dat de bank beklad wordt.
Het is de tweede keer dat de bank beklad wordt. Foto: Tom van der Put

Regenboogbank in Park Valkenberg opnieuw door vandalen beklad

Door: Amber Kuijs Algemeen

BREDA - De Regenboogbank in het Valkenberg is vannacht opnieuw beklad met zwarte verf. Begin november besmeurde vandalen de ‘vlaggen’ die over de bank heen gedrapeerd liggen ook al eens met verf. Gemeentemedewerkers gaan deze ochtend ter plaatse om de hufterproof-bank schoon te maken.

Sinds 11 oktober staat er in het Valkenberg een regenboogbank. Die bank is de vervanger van het regenboogpad, dat inmiddels flink is vervaagd, en staat voor de acceptatie die Breda uit wil stralen.  “Breda is een regenbooggemeente, en wij willen aan dit onderwerp het hele jaar door aandacht geven”, liet wethouder Miriam Haagh destijds weten. “Iedereen moet hier zichzelf kunnen zijn. Het regenboogbankje maakt het onderwerp zichtbaar, het trekt de aandacht en hopelijk triggert het mensen om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Wij wilden hier niet zomaar een regenboogbankje zetten, hiermee willen wij mensen aan het denken zetten.” 

Vannacht is de regenboogbank echter flink beklad. Vandalen hebben de twee ‘vlaggen’ die over de bank heen gedrapeerd liggen flink besmeurd met zwarte verf. Het is echter niet de eerste keer dat dit gebeurd. Op 13 november werd er ook al grijze verf over een groot deel van de vlaggen gegooid. Burgemeester Depla uitte destijds zijn onbegrip voor de actie. Hij reageerde boos op het voorval. “Respectloos. Gun iedereen de vrijheid om te zijn wie men wil zijn. En blijf af van de Regenboogbankjes in het Valkenberg. Want zij laten zien dat Breda echt van iedereen is.”

De gemeente stuurt deze ochtend nog medewerkers naar het park om de bank te reinigen. “Gelukkig zijn de vlaggen hufterproof, waardoor ze niet makkelijk permanent te beschadigen zijn”, legt een woordvoerder van de gemeente uit. “Wij zijn echter wel ontzettend teleurgesteld dat dit gedaan wordt.”


Medewerkers van de gemeente maken de bank schoon. - Foto: Wesley van der Linde