Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Proef met ‘Schwung’ geslaagd: Eind 2021 fietsen Bredanaars sneller door groen dankzij app

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - De proef waarbij fietsers sneller groen krijgen door een app te installeren op hun telefoon, is geslaagd. De gemeente installeerde afgelopen jaar 48 ‘Schwung-punten’ in stad. De verwachting is dat in het najaar 2021 alle verkeerslichten in Breda kunnen communiceren met deze app.

Bij het vaststellen van de Mobiliteitsvisie Breda en het Masterplan Digitalisering zijn er een tweetal moties aangenomen die gaan over smart mobility en doorstroming in Breda. In deze moties wordt het college opgedragen om te onderzoeken of, door middel van data en digitalisering, de doorstroming en bereikbaarheid kan worden verbeterd. “De ontwikkelingen op het gebied van smart mobility gaan snel en er wordt op veel niveaus gewerkt aan dit onderwerp”, aldus het college. 

iVRI en sneller groen voor de fiets

In Breda zijn meerdere iVRI punten geïnstalleerd. Een intelligente verkeersregelinstallatie (iVRI) is een verkeersregelinstallatie die kan communiceren met voertuigen, fietsers en voetgangers. Op basis van ontvangen data kan de afwikkeling bij verkeerslichten efficiënter en beter worden geregeld. De iVRI weet eerder wat voor verkeer eraan komt. In Breda zijn inmiddels 48 iVRI’s gerealiseerd en als een VRI wordt vervangen of gerenoveerd wordt dit gelijk een iVRI. Een toepassing die gebruik maakt van de mogelijkheden van deze iVRI’s is Schwung.

Schwung is een app voor op de smartphone, die ervoor zorgt dat fietsrichtingen eerder en langer groen worden bij verkeerslichten. Afgelopen jaar heeft Breda deze app als proef laten draaien bij een aantal VRI’s op de Lunetstraat om na te gaan of ook een hoge prioriteit voor de fietsers gerealiseerd kan worden. “Deze proef is geslaagd. Inmiddels is opdracht verstrekt aan de leverancier van de app om alle verkeerslichten in Breda hiermee te koppelen. De verwachting is dat in het najaar 2021 alle verkeerslichten in Breda kunnen communiceren met deze app.”