Ruben gaat na de zomervakantie naar de middelbare school.
Ruben gaat na de zomervakantie naar de middelbare school. Foto: ChaTime

Spannende tijd voor aankomende brugklassers: Siriuz geeft kinderen extra zetje in de rug

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - De zomervakantie is voor veel kinderen een heerlijke tijd om even lekker te relaxen, maar voor kinderen die na de vakantie naar de middelbare school gaan is het ook een spannende tijd. In een paar weken tijd ga je van oudste op school naar de jongste. ChaTime-reporter Ruben is er klaar voor, maar organisatie Siriuz helpt kinderen waarbij dat niet zo is. 

De 12-jarige ChaTime-reporter Ruben verliet vorige week zijn vertrouwde school waar hij acht jaar lang heeft rondgelopen en alles en iedereen was bekend voor hem. Na de zomervakantie gaat hij naar een nieuwe school, met nieuwe klasgenoten, nieuwe leraren en nieuwe vakken. “Ik heb er super veel zin in en ik vind het leuk om nieuwe vrienden te maken. Wel moet ik verder naar school fietsen en zal ik meer huiswerk hebben, maar ik ben er klaar voor.” 

Toch is de overstap naar de middelbare school voor veel kinderen lastig. In de brugklas komt er namelijk veel op je af. Daarom hebben sommige kinderen een extra zetje in de rug nodig. Dat gebeurt vooral bij kinderen, van wie de ouders niet kunnen helpen omdat zij de Nederlandse taal niet goed kennen of niet weten hoe het Nederlandse onderwijs werkt. Daar komt de organisatie Siriuz om de hoek kijken. Zij hebben een programma dat leerlingen helpt om het brugklasjaar goed door te komen. Deze leerlingen krijgen ondersteuning van een thuismentor. 

Huisbezoek 

Mieke is mentor bij Siriuz en helpt al acht jaar leerlingen door met hen en hun ouders in gesprek te gaan en ze te begeleiden. “Het is zo mooi om kinderen te helpen bij hun toekomst en hun keuzes”, vertelt Mieke enthousiast. “Door de wekelijkse huisbezoeken gedurende een langere tijd ontwikkelen de leerlingen hun kwaliteiten, talenten en zelfvertrouwen.” Veel kinderen en ouders zijn dankbaar dat zij hulp krijgen. “Ik ben een keer door een vader uitgenodigd voor een feestje omdat zijn zoon, die ik in de brugklas had begeleid, was geslaagd voor zijn diploma. Geweldig toch?”, aldus de thuismentor. 

Kijk hier voor meer informatie over Siriuz.