Afbeelding
Foto: BredaVandaag

Onvrede over sluiten vaccinatielocatie: ‘Zorg dat Bredanaars niet naar Bosschenhoofd moeten’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Op vrijdag 24 september sloot de vaccinatielocatie bij Breepark na bijna zeven maanden haar deuren. Sindsdien is de vaccinatielocatie bij Breda International Airport de enige locatie die nog open is in West-Brabant. Tot groot ongenoegen van Bredase politieken partijen. Daarom stellen zij vragen aan het college. 

Update: Maandag 4 oktober maakte GGD West-Brabant bekend een pop-up vaccinatielocatie te openen aan het Kasteelplein in Breda.

Omdat veel mensen inmiddels hun coronavaccinatie hebben gehad of een (tweede) afspraak hebben gemaakt, zit volgens de GGD West-Brabant de grootschalige vaccinatiecampagne er op. Daarom besloten zij op vrijdag 24 september de deuren van de massale vaccinatielocatie bij Breepark te sluiten. “We vinden het belangrijk de drempel voor het halen van een prik zo laag mogelijk te houden. Daarom (her)openen we locatie Breda International Airport op maandag 27 september voor prikken met én zonder afspraak. En sluiten we het tijdperk van vaccineren voor de massa, door de deur van locatie Breda Breepark op vrijdag 24 september voorgoed achter ons dicht te trekken.”

Deze keuze leidt bij de Bredase PvdA, SP, VVD en D66 tot ongenoegen. “De laatste loodjes wegen het zwaarst. Het gaat goed met het vaccineren en testen in Breda. En nog steeds laten mensen zich alsnog vaccineren. Dat gekeken wordt naar het afschalen is op zich logisch”, schrijven de partijen in een brief aan het college. “Maar wat wij onlogisch vinden, is dat Bredanaars sinds afgelopen maandag naar een locatie moeten reizen in Bosschenhoofd. In Breda blijft er geen priklocatie, ook niet mobiel, beschikbaar.” De partijen denken dat dit voor sommige mensen, zeker voor wie geen auto heeft, een barrière kan vormen. “Dat vinden wij niet wenselijk. Zeker niet gezien de cijfers, nog geen 75% van onze Bredanaars is volledig ingeënt, en onder jongvolwassenen is het zelfs nog geen 60%. Velen hebben wellicht een herstelbewijs waardoor volledig inenten nog niet nodig is maar wel wordt in de nabije toekomst.”

Daarom stellen de partijen vragen aan het college van Burgemeester en Wethouders. Allereerst willen zij weten of het college op de hoogte was van de sluiting van de test- en vaccinatielocatie bij Breepark en waarom de GGD besloten heeft om juist deze locatie te sluiten. Ook roepen de partijen het college ter verantwoorden. “Kunt u uitleggen waarom er in een grote stad als Breda (via een wel of niet mobiele priklocatie) inwoners zich niet meer kunnen laten vaccineren waardoor inwoners zo voor hoge kosten en lange reistijd komen te staan als ze naar BredaAirport moeten reizen?” Ook hopen zij dat het college ertoe bereid is zich in te spannen om ervoor te zorgen dat alle Bredase inwoners die dat willen gewoon in Breda hun eerste vaccinatie en/of tweede vaccinatie kunnen krijgen waardoor de vaccinatiegraad stijgt. Vervolgens zijn de partijen benieuwd wat het college nodig acht om dit voor elkaar te krijgen, juist in de wijken, maar ook studenten en jong-werkenden die hierop achterblijven. 

XL locatie

De opening van vaccinatielocatie Breepark dit voorjaar werd serieus aangepakt. De XL locatie leende zich uitstekend voor het optimaliseren van het aantal prikken per uur. Door de administratieve handelingen vooraf los te koppelen van het prikken, versnelden we het aantal prikken fors: Van 20 naar 60 prikken per uur per prikker.

Sinds 8 maart werden er op Breepark ruim 379.000 vaccinaties gezet (49% van het totaal in West-Brabant). In de piekperiode werden er meer dan 1.000 diensten per week gedraaid, door medewerkers met een achtergrond in onder andere de horeca, het rode kruis en de verpleegkunde en deden studenten van Curio en Avans werkervaring op.

(Her)opening Breda International Airport in Bosschenhoofd
Vanaf maandag 27 september kun je op Breda International Airport terecht voor een prik met én zonder afspraak. Prikken zonder afspraak is alleen mogelijk voor een 1e vaccinatie en op = op (per dag is er een nieuwe voorraad). De GGD plant daarna een tweede afspraak voor je in. Heb je al een afspraak ingepland? Dan kun je alleen op de afgesproken tijd en plaats terecht. Heb je al een eerste prik gehad? Dan kun je alleen op afspraak jouw tweede prik halen. Neem je legitimatiebewijs mee. Ter plekke wordt een gezondheidsverklaring ingevuld.