Foto: Gemeente Breda

Breda heeft gekozen: ‘Vrijheidsboom’ wordt nieuw kunstwerk in park Valkenberg

BREDA - Park Valkenberg is binnenkort een kunstwerk rijker. Uit drie kunstwerken koos de Bredanaar ‘De Vrijheidsboom’ van Jennifer Tee als Artikel 1-monument. In 2022 gaat het kunstwerk gerealiseerd worden.


In november 2019 kreeg Breda van de Chinese zusterstad Yangzhou een paviljoen cadeau. Dat was een diplomatiek cadeau ter ere van het 25-jarig bestaan van de stedenband tussen Breda en Yangzhou. Het paviljoen gaat een plek krijgen in het Valkenberg en kon rekenen op veel positieve reacties. Maar er kwam ook kritiek vanuit de stad vanwege de mensenrechtensituatie in China. En dat was reden voor de gemeenteraad en het college van burgemeester en wethouders om ook plaats te maken voor een nieuw kunstwerk dat zich juist richt op het belang van gelijke behandeling; Artikel 1 van onze grondwet. 

De afgelopen maand mochten alle inwoners van Breda kiezen uit de drie schetsontwerpen. Kunstenaars Jennifer Tee, Folkert de Jong en Monika Dahlberg gaven hun visie op waar Artikel 1 voor hen voor staat. Artikel 1, de wet van gelijke behandeling is het eerste artikel uit onze grondwet en dus een belangrijk gemeengoed in ons land.

Vrijheidsboom
De Vrijheidsboom van Jennifer Tee ontving uiteindelijk de meeste stemmen. Het kunstwerk is een boomvorm, die samengesteld wordt uit honderden bakstenen klinkers in verschillende kleuren en verrijkt met bladmotieven. Het werk ligt vlak in het gras en stelt zich zo op een bescheiden manier op in het park. De vorm lijkt op een wortelstelsel en verwijst naar de manier waarop bomen communiceren en elkaar sterk houden. Het kunstwerk verwijst ook naar de ‘Vrijheidsboom’, die in de 18de eeuw een symbool was voor vrijheid en democratie.

“Ik ben verrast dat mijn kunstwerk Vrijheidsboom heeft gewonnen en vereerd dat inwoners van Breda met een meerderheid op mijn werk hebben gestemd,’’ vertelt Jennifer Tee. ‘’Ik ga er natuurlijk voor zorgen dat het een mooi kunstwerk wordt voor Park Valkenberg, dat in 2022 gerealiseerd gaat worden.”

Valkenberg
Van het totaal aan 344 stemmen die de Bredanaars de afgelopen maand uitbrachten, stemden 153 op de Vrijheidsboom. De komende periode gaat Jennifer Tee aan de slag met het definitief ontwerp, in 2022 zal het kunstwerk dan in het Valkenberg geplaatst.

Bregje Kop
 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief