Afbeelding
Foto: Shutterstock

Wat kost een laadpaal thuis?

Door: redactie Algemeen

Steeds meer Nederlanders rijden elektrisch. Ook in Breda wordt de elektrische auto populairder. Door de toename ontstaat er drukte bij publieke laadpalen, waardoor een laadpaal thuis aantrekkelijk wordt. Niet alleen ben je dan altijd verzekerd van een plek en een volle accu, maar ook bespaar je een hoop laadkosten. Wat kost de aanschaf van een laadpaal thuis eigenlijk? Waar let je op? In dit artikel vind je alles wat je moet weten. 

Hoeveel kost een laadpaal thuis?

Voor elektrische rijders vind je oplaadpunten door heel het land. Zo bestaat er ook een overzicht van alles wat je moet weten over een laadpaal in Breda. Maar wat kost een laadpaal thuis precies? Dat hangt af van verschillende factoren:

Het type laadpaal
De prijs van een laadpaal verschilt en is afhankelijk van het vermogen van de laadpaal. Ook is er verschil in het type laadpaal. Wil je bijvoorbeeld een laadpaal met slimme functies zoals gezichtsherkenning of liever een ‘gewone’? Deze factoren leiden tot kosten die variëren tussen de 500 en 1200 euro.

De installatiekosten
Zelf een laadpaal installeren is risicovol gezien je met hoge spanning en stroomsterkte werkt. Daarbij wil je dat jouw laadpaal na de installatie ook nog veilig te gebruiken is en zonder (veel) elektrische kennis is dat lastig. Ervaren installateurs kunnen daarbij helpen. Deze specialisten weten hoe ze laadpalen veilig en efficiënt kunnen installeren voor een optimale laadpaal prestatie. De installatiekosten verschillen tussen de 300 en 2000 euro. De prijs voor de installatie hangt namelijk af van de afstand tussen de meterkast en de laadpaal (kabellengte) en het graafwerk dat gedaan moet worden.

De laadkosten
Met een laadpaal thuis betaal je enkel het energietarief van je energieleverancier. Laadkosten thuis zijn per kWh drie keer zo goedkoop als openbare laadkosten. Hoeveel je uiteindelijk kwijt bent aan laadkosten hangt af van het aantal kilometer dat je per jaar rijdt. Verder nemen de meeste mensen een laadpas abonnement wat meestal tot de 10 euro per maand ligt, afhankelijk van het type abonnement.

Voordelen van een laadpaal thuis

De aanschafkosten van een laadpaal thuis kunnen oplopen, maar toch verdien je dit binnen een paar jaar gemakkelijk terug doordat je op laadkosten bespaart. Alle voordelen van een laadpaal thuis op een rij:

Je bespaart kosten
Een van de grootste voordelen van een laadpaal thuis zijn goedkopere laadkosten. Het kan wel honderden euro’s per jaar schelen! Thuis laden bedraagt tussen de 21 en 35 cent per kWh, terwijl openbaar laten tussen de 30 en 59 cent ligt. Mensen met zonnepanelen besparen nog meer gezien zij zelf energie opwekken en daardoor minder energiekosten betalen aan het einde van het jaar. Daarbij betaal je bij sommige publieke laadpalen naast de laadkosten ook het huidige parkeertarief.

Je bent altijd verzekerd van een plek
Met een eigen laadpaal heb je nooit last van lange wachttijden bij openbare laadstations. Zeker door de toename van elektrische auto’s is het drukker bij openbare laadlocaties. Met een laadpaal thuis win je tijd en heb je altijd plek.

Je gaat zorgeloos met een volle accu op pad
Door je elektrische auto ’s nachts op te laden ga je de volgende dag met een volle accu de deur uit. Zo kun je zorgeloos op stap, vermijd je wachttijden en bespaar je tijd (en geld) door te laden wanneer je bijvoorbeeld slaapt.