Afbeelding
Foto: Eric Linssen

Ton en Chris zijn vrijwilliger bij ETV: ‘Iedereen staat erachter anders werkt het niet’

Door: Anita van der Helm Algemeen

BREDA - In de rubriek Held van de Maand zetten we mensen in de schijnwerpers die zich langdurig onbetaald hebben ingezet. Deze keer zijn dat Ton Vermeulen (61) en Chris Roelants (66). Zij zetten zich al tientallen jaren in voor Elisabeth Televisie (ETV) waardoor alle cliënten van Surplus iedere week een ander televisieprogramma kunnen bekijken.

 

“Ik kom niet zonder Chris”, laat Ton Vermeulen direct weten als we hem vragen voor deze rubriek. Zo’n twintig jaar geleden kwam Ton via Chris Roelants in contact met ETV. Sinds die tijd is hij wekelijks ongeveer driekwart dag bezig met het maken van een nieuwe uitzending, van onderwerpen bepalen en opnemen tot beeldbewerking en uitzenden. Natuurlijk niet alleen.

Chris is de founding father van ETV. Hij werkte als verpleegkundige in zorghotel Melinde toen iemand in de jaren tachtig vroeg: ‘Kun jij niet eens wat plaatjes draaien voor die mensen?’ Dat is uitgegroeid tot elke week een nieuw tv-programma met nieuws, interessante mensen, carnavalsoptochten of een compilatie van het Jazzfestival, Monumentendag etc. 

Beslissen als team

“We maken ETV met een vast team van zestien personen”, vertelt Chris. “Eigenlijk zijn we een vriendengroep geworden, die lief en leed met elkaar deelt.” Ton: “De partners doen vaak mee, bijvoorbeeld door van alles op Facebook te zetten.
Binnen het team zorgen we dat we ons bij een onderwerp allemaal goed voelen. Want als er één met tegenzin werkt, zie je dat gelijk aan de eindproductie.”


Chris spendeert maar liefst twee volle werkdagen per week aan ETV, naast zijn fulltimebaan. “We werken bij nacht en ontij met elkaar samen. Want behalve de productie, zorgen we jaarlijks ook voor tienduizend euro aan inkomsten. Daarmee onderhouden en verbeteren we al onze technische apparatuur. Soms verhuren we die bijvoorbeeld. Dan staan we wel eens rond middernacht de zaak af te breken en in te laden.”  

Corona en andere problemen

Ook Ton heeft een fulltimebaan, als redactielid bij een uitgeverij voor toerisme. In coronatijd werkte hij thuis. Voor ETV moesten ze echter op pad. “Om te zorgen dat we anderen niet besmetten, kwamen we bij opnames niet met drie of vier man, maar deden we alles zelf. Opname, geluid, regie en tussendoor vragen stellen, dat was wel ingewikkeld hoor! Gelukkig bedacht Chris de feelgood-tv, met leuke reportages en veel vrolijke muziek.”


Chris: “We waren in het begin wel bang dat onze inkomsten zouden dalen. Gelukkig bleek dat niet het geval. En voor alles kwam een oplossing. Zo maakten begeleiders soms filmpjes die we mochten uitzenden. En met ons team van vrijwilligers zijn we gaan Zoomen.” “We zijn gewoon geen opgevers”, lacht Ton. De enige keer dat ze ‘opgeven’ is als er een nieuwe vrijwilliger komt die niet in het team past. Chris: “Als mensen bijvoorbeeld alle aandacht naar zich toetrekken, dan kunnen ze óf veranderen, óf er volgt een slecht-nieuwsgesprek. Maar hoor je bij het team, dan mag je fouten maken, en lossen we dat met elkaar op!”

Afzeggen of niet
Ton: “Als ik een drukke werkdag heb gehad denk ik wel eens: zal ik afzeggen? We zijn de Petrus en Pauluskerk gaan filmen voordat die werd gesloopt. Het liefst wilden we naar binnen. Uit mijn ooghoek zag ik iemand lopen waarvan ik dacht: die heeft misschien de sleutel. Dat klopte en we mochten erin. Blijf je op de bank hangen, dan maak je zoiets niet mee. Dat wéet ik, en daarom ga ik altijd, ook als ik moe ben!”

Wil jij ook vrijwilliger worden bij ETV? Kijk op www.kijk-etv.nl. Kijk voor een uitgebreider interview op www.heldenvanbreda.nl