Afbeelding
Foto: BredaVandaag

Nieuw stadspark is maar drie middagen per week open: ‘We moeten klein beginnen’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Op het voormalig CSM-terrein is afgelopen weekend het nieuwe stadspark ‘t Zoet geopend. Het park, dat momenteel vooral nog een grote zandvlakte is, is drie middagen in de week open. Alleen op vrijdag, zaterdag en zondag is het park van 14.00 uur tot 18.00 uur geopend. “We moeten klein beginnen”, stelt wethouder Daan Quaars. “Maar er liggen plannen om hier echt een mooie ontmoetingsplek van te maken. Zoiets kost tijd. Maar als de vraag vanuit onze inwoners komt om de openingstijden te verruimen, dan staan we daar zeker voor open.”

Het is een bijzonder gezicht: Het nieuwe Stadspark ‘t Zoet. Want waar je bij een park waarschijnlijk denkt aan gras en bomen, vind je in dit stadspark vooral stenen en zand. En er is nog iets eigenaardigs aan dit nieuwe park. Want waar de meeste parken altijd toegankelijk zijn, kun je in ‘t Zoet slechts drie middagen per week terecht. Wethouder Daan Quaars legt uit waarom. 

“We moeten klein beginnen”, stelt Daan Quaars, die het park zondag officieel opende. “We willen hier niet ineens de deuren onbeperkt open zetten, zonder verder toezicht te hebben. We gaan dit rustig opbouwen, en proberen er iets moois van te maken.” Het stadspark zou kunnen gaan dienen als een nieuwe ontmoetingsplek. De basis daarvoor staat al. Er zijn bankjes, toiletten, foodtrucks en een prachtig uitzicht op de Grote Kerk. En ook het plan ‘Suikerklontjes’ moet een bijdrage gaan leveren. Dat werd bedacht door Fenne Verhoeven en Tim van den Burg, en zij ontvingen van de gemeente 7500 euro om het uit te werken. De suikerklontjes zijn kleine, witte units die in het park geplaatst worden. Iedere organisatie of ondernemer kan zich aanmelden om daar intrek in te nemen. Zo ontstaat er veel meer levendigheid op het nu nog redelijk kale terrein.

“Tim en Fenne gaan hebben zondag te horen gekregen dat hun idee gewonnen heeft. Ze gaan het nu zo snel mogelijk uitwerken, en wanneer er huurders gevonden worden dan ontstaat er vanzelf weer wat meer rumoer in het park. En dat is de bedoeling. Uiteindelijk proberen we er samen iets mooi van te maken, en we moeten zien hoe dat loopt. Als het een succes is, staan we er natuurlijk voor open om nog eens naar de openingstijden te kijken.”

Tijdelijk
Het stadspark ‘t Zoet is tijdelijk, omdat op de lange termijn het CSM-terrein ontwikkeld wordt tot een nieuw, hoogstedelijk gebied waar onder andere water, wonen en werken een plaats krijgen. Maar dat wil niet zeggen dat het stadspark over een jaar alweer weg is. Want de ontwikkeling van het voormalig CSM-terrein is een project dat decennia zal duren, benadrukt de wethouder. “We staan echt pas aan het begin van deze hele ontwikkeling. Waar we mee zijn gestart, is een visie maken voor dit gebied. Wat willen we als stad? Waar is behoefte aan? Een belangrijk onderdeel daarvan is de betrokkenheid van het waterschap, want dit gebied gaat sowieso belangrijk zijn als het aankomt op waterretentie. Die klimatologische plannen zijn ingepast in de visie die we hebben geschreven. Die ligt nu bij de gemeenteraad.”

In de visie staat ook de ambitie om grofweg 4000 tot 6000 woningen op het terrein te bouwen. Als de visie uiteindelijk, met mogelijke aanpassingen, door de raad komt, start pas het concretere proces. Daarom is de schatting van 4000 tot 6000 woningen ook zo grof. Want wat er daadwerkelijk gebouwd kan worden, hangt af van veel concretere keuzes. En die volgen pas later. “Als de visie is vastgesteld door de gemeenteraad zal het terrein van 26 hectare worden ingedeeld in deelgebieden, die in fases concreet zullen worden uitgewerkt. Dit gehele gebied ontwikkelen doe je niet in 20 jaar.”

Afbeelding
Afbeelding