Logo bredavandaag.nl
Bier en Ballen. foto Wijnand Nijs
Bier en Ballen. foto Wijnand Nijs

Bier & Ballen XL: Voetbalverhalen onder de Watertoren

  Cultuur

BREDA - Het is een line-up waar menig theater jaloers op kan zijn: Freek de Jonge, Wilfried de Jong, Ronald Giphart, om maar eens drie gasten te noemen van Bier&Ballen XL. Ze komen voetbalverhalen vertellen voor 800 bezoekers. “Bij het organiseren van zo’n festival komt toch wel veel kijken”, zegt mede-organisator Sjoerd Mossou met enig gevoel voor understatement.


Na negen Bommel-edities in een paar jaar tijd liepen Mossou en zijn B&B-collega Chris van Nijnatten al langer met het idee voor een festival. Zaterdag is het zover. “Zonder onze projectmanager Thijs Tauw hadden we dit nooit kunnen doen. De watertoren is een fantastische plek, maar er is niks qua horeca en toiletten, stroom, technieken. Dat is wel een operatie en is het eigenlijk nog steeds. Thijs denkt gelukkig overal aan, van muntjes voor de consumpties en vrijwilligers tot aan de vergunningen.”

'We wilden gewoon een goed gevarieerd programma. Dat is wel redelijk goed gelukt ja'

Beide bedenkers van de telkens in no-time uitverkochte avonden konden zich richten op het programma. “We wilden gewoon een goed gevarieerd programma. Dat is wel redelijk goed gelukt ja”, verwijst hij ook naar de andere namen, zoals John de Bever, Erik van Muiswinkel, Meindert Talma en uiteraard de eigen Eus Roovers.

“Dat programma ontstaat in de loop van de tijd. De meesten kennen we uit het voetbal- en mediawereldje. Die vinden het over het algemeen erg leuk. Ze weten dat het een leuke avond en dag is.”

Ook Freek de Jonge zegde zijn komst toe. “Die was vroeger stadionspeaker bij Ajax en daar komen we hem geregeld tegen. Chris heeft hem in die hoedanigheid gevraagd of hij een keer langs wilde komen. Dat leek hem gelijk leuk.”

Waarom gerenommeerde namen dan ja zeggen? Dat de opbrengst naar het goede doel Paragames Breda gaat, speelt uiteraard mee. Maar ook de artistieke kans. “Zij vinden het ook heerlijk om buiten hun vaste programma en shows iets uit te proberen. Iets leuks te doen, uit de losse pols, of juist iets van vroeger.”


De gasten hebben volledige artistieke vrijheid. “We hebben verteld wat de bedoeling is, iedereen heeft twee keer tien minuten of een kwartier. Hoe ze dat invullen is geheel aan hen zelf.”

'Buiten lullen'
In de Bommel zakt het geroezemoes tijdens de optredens in tot haast theaterstilte, zodat de verhalen goed overkomen. Dat is ook zaterdag de bedoeling. “In een tent hebben we het hoofdpodium. Daar vragen we maximale aandacht. We hebben een buitengedeelte, met een tweede podium en een bar. Daar zijn kraampjes waar je wat kunt eten, is een zithoek en een groot scherm. Daar kun je lullen, maar niet in de tent. Vandaar dat we lange adempauzes hebben.”

In de Bommel heerst altijd een soort van kleedkamercode: wat daar gebeurt en wordt verteld blijft daar. “We gaan niks verbieden, maar die sfeer willen we wel houden. We willen er geen media-event van maken. Door onze opzet is er een soort ontspanning, dat je kunt zeggen wat je wilt.”

Bier & Ballen XL 
Zaterdag van 15.00 - 22.45 uur bij de Watertoren aan de Wilhelminasingel. Het festival is uitverkocht.

 FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief