Foto: PERRYROOVERSFOTOGRAFIE

Sinterklaas Comite Breda houdt vast aan Zwarte Piet: We laten ons niet meesleuren door actiegroepen

  Cultuur

BREDA - Het Sinterklaas Comité Breda is niet te spreken over de stelling van enkele Bredase raadsleden die graag het gesprek zouden aangaan over mogelijk ook roetvegenpieten bij de Bredase intocht. Het comité laat vandaag in een uitgebreide post op Facebook weten het feest met Zwarte Pieten te willen blijven vieren.


De Zwarte Pietendiscussie leeft al jaren in Nederland. Maar als het aan het Sinterklaas Comité Breda ligt, blijven de pieten in de Bredase intocht 'gewoon' zwart. In een uitgebreid betoog op hun Facebook-pagina heeft het comité die keuze vanmiddag toegelicht. "Volgens de lezing van tegenstanders staat het feest in zijn huidige vorm met Zwarte Piet voor al het racisme in de samenleving. Dit is echter slechts hun incorrecte en eenzijdige zienswijze", schrijft het bestuur van het comité.

Het comité wil de volkscultuur, wat Sinterklaas is, graag doorgeven aan de volgende generatie. "Inclusief de daarin voorkomende inheemse zwartschminktraditie!" Het argument dat Zwarte Piet racistisch is, gaat er bij het comité niet in. "Het Sinterklaasfeest is een belangrijk onderdeel van de Nederlandse en Europese cultuur en dit kan niet op grond van halfbakken inzichten even aan de kant geschoven worden omdat dit politiek correcter zou zijn", stelt het comité. 

Over de actiegroepen tegen Zwarte Piet is het comité dan ook niet te spreken. "Door uw acties verdwijnt de passie bij ons als organisatie en zo ook bij de meeste van onze 550 vrijwilligers en al die tienduizenden die aan de kant van de weg stonden om te genieten van het feest." Het comité roept de politiek en de actiegroepen op om het volksfeest in stand te houden en zich niet te bemoeien met de kleur van de pieten. Het comité stelt bovendien, dat het college van burgemeester en wethouders geen zeggenschap heeft over de kleur van de pieten. "De Raad van State heeft bepaald dat B&W zich niet moet bemoeien met de inhoud van een evenement waarvoor een vergunning wordt aangevraagd."

"Wij heten iedereen die dat wil welkom om dit feest, in ons geval met Zwarte Pieten, samen met ons te vieren. Wij vragen u dus ook zich niet langer te bemoeien met de wijze van vieren van dit feest en het aan de bevolking zelf over te laten, zoals dat hoort bij een volksfeest.

FOTOSERIES 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief