Afbeelding
Foto: Rob Lipsius

Ook dit jaar biedt Blind Walls Gallery nieuw talent de kans om eerste muurschildering te maken

Door: Bregje Kop Cultuur

BREDA - Ook dit jaar organiseert Blind Walls Gallery weer ‘Open Call’. Tijdens dit evenement staat talentontwikkeling van jonge makers in Nederland en België centraal. Van de in totaal 173 aanmeldingen, krijgen acht kunstenaars de kans om hun ontwerp tijdens één weekend te realiseren op de Wallspot in Breda. 

Aan de hand van de aanmeldingen geeft Blind Walls Gallery acht makers de kans om een muurschildering te maken vanuit hun eigen artistieke visie, onder begeleiding van professionals uit het werkveld. Eén maker wordt door de jury uitgeroepen tot winnaar van de Open Cal. Diegene krijgt de kans een muurschildering te maken in de openbare ruimte van Breda die opgenomen gaat worden in de collectie van Blind Walls Gallery.

Thema 2023: Het Speelhuis
De acht makers gebruiken een Bredaas thema voor hun ontwerp. De coaches begeleiden de makers in het creëeren van een ontwerp en de maker kiest een facet uit het thema dat past bij hun interesse en stijl.

In 1612 liet Filips Willem (1554-1619), de oudste zoon van Willem van Oranje, ten noorden van het Kasteel van Breda een zogenaamde warande aanleggen. Deze warande werd het Belcrumbos genoemd. Een parkachtig bos waarin wilde dieren werden gehouden voor onder andere de jacht. Na de dood van Filips Willem bouwde zijn broer Maurits (1567-1625) hier in 1621 een jachtslot: het zogenaamde Speelhuis. Het enige dat ons hier nog zichtbaar aan herinnert is de oorspronkelijke toegangsweg: de huidige Speelhuislaan. Tot op de dag van vandaag is dit nog steeds de belangrijkste toegangsweg om in de woonwijk ‘Belcrum’ te komen. 

Vanwege de bouwplannen in het gebied werd er in 2009 door Gemeente Breda een archeologische proefsleuf gegraven. Hier werd de fundering van de vroegere traptoren van het Speelhuis ontdekt. In 2015 zijn er banken geplaatst en de vormen daarvan lijken op takken of geweien en verwijzen naar het vroegere jachtgebied. In 2023 ontwikkelde kunstinitiatief Crossarts in samenwerking met Krijn de Koning een duurzaam doolhof. Geïnspireerd op het Speelhuis en het omliggende bos komt er een kunstwerk bestaande uit een stellage van steigers die ergens verstopt zit in het doolhof. 

Blind Walls Gallery heeft dit jaar 173 aanmeldingen ontvangen voor de Open Call. Het was een uitdaging om acht deelnemers te kiezen uit al het talent. De jury heeft vooral gelet op diversiteit in stijl en ze hebben gekozen voor makers met weinig ervaring in het maken van muurschilderingen. Op deze manier geeft de Open Call de geselecteerde makers de kans om groot en openbaar iets te creëeren.

Uit de 173 aanmeldingen voor de Open Call 2023 heeft de jury Floor Milou Smit (winnaar Blind Walls Open Call 2022), Daniël Claessens (curator All Caps Rotterdam) en Dennis Elbers (directeur Blind Walls Gallery) de volgende deelnemers uitgekozen: Daniel Dmyszewicz, Robin Raaphorst, Cigarra Entinta, Manou Gijsbrechts, Kevin Rooi, Mara Liem, Robert Jan Lechner en Kristof Van Heeschvelde. 

Zaterdag 22 juli en zondag 23 juli realiseren de acht makers hun ontwerp op de Wallspot bij BRACK in Breda.

Talent Day
Zondag 23 juli organiseert Blind Walls Gallery de Talent Day bij BRACK Breda. Op deze dag vinden er portfolio reviews plaats, waar makers die niet zijn uitgekozen hun portfolio laten bekijken door experts. Tegelijkertijd zijn de acht gekozen makers hun schildering op de Wallspot aan het maken. Op de Talent Day wordt de winnaar van de Open Call bekendgemaakt, diegene gaat op een later moment een officiële Blind Wall maken.