Afbeelding
Foto: BredaVandaag

Ook Breda voelt de stijgende kosten: ‘We moeten keuzes maken’

Door: Hanneke Marcelis Economie

BREDA - Het is bijna een jaar geleden dat het nieuwe college van burgemeester en wethouders het bestuursakkoord Dichtbij doen, samen sterk vooruit vaststelde. Daarin stonden ambitieuze plannen, en die gaat Breda ook kunnen uitvoeren stelt wethouder financiën Carla Kranenborg. “We staan er als gemeente goed voor, en zetten er in 2024 weer op in om het bestuursakkoord uit te voeren. Tegelijkertijd voelen ook wij, net als alle inwoners en gemeentes, de stijgende prijzen en kosten. Uiteindelijk moet de begroting sluitend zijn, dus er zullen wel keuzes gemaakt moeten worden.”

“Breda heeft een solide financiële positie. We hebben als gemeente vet op de botten”, dat stelt wethouder Financiën Carla Kranenborg- Van Eerd bij de presentatie van de Kadernota. In dat document zet het college uiteen waar het komende jaar op in zal worden gezet. Maar ondanks de goede financiële uitgangspositie van de gemeente, voelt ook Breda de stijgende kosten. “Want we zien onze kosten toenemen, de prijzen stijgen en dat het Rijk dan wel, dan weer niet met geld over de brug komt. Tel daarbij op dat we in een tijd leven waarin we niet weten wat er op ons afkomt.” 

Hoewel de uitgangspositie dus goed is, zijn er wel uitdagingen om de begroting dit najaar sluitend te krijgen. “Het is nu nog niet duidelijk hoe we financieel precies uitkomen, onder andere omdat de meicirculaire nog niet is verwerkt. We weten dus niet precies wat we krijgen vanuit het rijk. Maar mogelijk moeten er wel keuzes worden gemaakt om de begroting sluitend te krijgen. 

Welke keuzes dat zijn, daarover zal het college binnenkort in gesprek gaan met de gemeenteraad. Daar zal de kadernota uitgebreid besproken worden. Naar aanleiding van die gesprekken wordt de begroting opgesteld, waarin concreter wordt vastgelegd in welke onderwerpen Breda hoeveel geld investeert. Eén van de onderwerpen die sowieso hoog op de agenda zal staan is afval. Want hoewel het gescheiden ophalen van hout en matrassen een goede keuze is geweest die de gemeente geld oplevert, zijn de financiën van de afvalwerking problematisch. De lonen van de medewerkers zijn gestegen en afvalstromen leveren minder geld op. Dus dezelfde dienstverlening bieden zonder belasting te verhogen, zal een uitdaging worden. 

Ambities
In het bestuursakkoord staan concrete ambities, waaraan het college dus vasthoudt. Dat gaat onder andere over het ontwikkelen van 6000 woningen in 4 jaar tijd, het prominenter betrekken van inwoners en wijkraden bij de ontwikkeling van hun buurt, vergroening van de openbare ruimte, en dat Breda in 2044 CO2-neutraal moet zijn.