Belcrum, station Breda en park Valkenberg van boven
Belcrum, station Breda en park Valkenberg van boven Foto: Stadsfotograaf Breda

Geen zonnepanelen station, wel duurzame maatregelen

Door: Wijnand Nijs Politiek

BREDA - Op het dak van station Breda komen geen zonnepanelen. Dat heeft NS aan de gemeente Breda laten weten. Aansprakelijkheid en brandveiligheid zouden het risico te groot maken. Wel heeft NS al verschillende andere maatregelen genomen om het gebouw te verduurzamen.

Dat meldt wethouder Paul de Beer in een brief aan de raad. De Beer werd vorig jaar juni door de raad aan het werk gezet om ook de spoorvervoerder te bewegen tot het verduurzamen van het pand met zonnepanelen. Daartoe werd de motie 'Het dak op voor duurzame energie, ook op het station' aangenomen.

Na het aannemen van deze motie is het college meerdere keren in gesprek gegaan met NS, laat De Beer weten. "Ook NS ziet het belang van verduurzaming. Dat heeft geleid tot een aantal energiebesparende maatregelen."

Zo heeft NS 25 april  laten weten dat er een onderzoek is gedaan en dat naar aanleiding van de resultaten van dit onderzoek besloten is voorlopig geen zonnepanelen op het station te zullen plaatsen. "Wat volgens NS niet betekent dat dit in de toekomst helemaal niet zal gebeuren", aldus de wethouder.

Inmiddels heeft NS wel de WKO-installatie (Warmte Koude Opslag) zodanig aangepast dat die in vrijwel honderd procent van de warmtevraag kan voorzien. "Daarnaast zijn er aanpassingen gedaan aan de verlichting die tot een aanzienlijke energiebesparing hebben geleid."

In de brief laat het college weten verheugd te zijn met deze maatregelen en beschouwd de motie daarmee als uitgevoerd.