Alfred Arbouw bij zijn afscheid van de Bredase raad en het college.
Alfred Arbouw bij zijn afscheid van de Bredase raad en het college. (Foto: Wijnand Nijs)

Oud-wethouder Arbouw Eerste Kamer in: 'Spannend, maar ook leuk'

  Politiek

BREDA - Oud-wethouder Alfred Arbouw gaat de Eerste Kamer in. Arbouw stond op de twaalfde plek van de lijst voor de VVD. Nadat de stemmen van de leden van Provinciale Staten geteld zijn, komt de VVD zoals verwacht op twaalf zetels.


Arbouw is opgelucht, maar houdt toch nog een kleine slag om de arm. "Het lastige is, ik heb het nog steeds van horen zeggen. Volgens de fractievoorzitter is de lijst ongewijzigd, maar het is pas formeel als de kiesraad het heeft bekrachtigd. Maar ik ga ervan uit dat ik erin zit."

Het waren spannende weken na de Provinciale Statenverkiezingen, geeft het aspirant Eerste Kamerlid aan. "Zeker omdat je toch op een kantelpunt zit. Je ziet afgelopen maandag wat er gebeurt als iemand in de provincie toch op een andere partij stemt. Een stem kan al het verschil maken. Dus dat is best wel spannend."

- Wat staat er nu te gebeuren?
"Vrijdag gaat de Kiesraad de uitslag formeel bevestigen. Dan moet ik zaterdag, 1 juni, naar Den Haag mijn geloofspapieren overhandigen en verwacht ik dat ik een tijdelijk toegangspas krijgt. 4 juni is dan de laatste vergadering van de huidige Eerste Kamer, 11 juni volgt de installatie en is de eerste vergadering. Daarna vergaderen we elke dinsdag."

Welke portefeuille Arbouw krijgt, is nog niet duidelijk. "Dat moeten we nog bespreken. De lijst van de VVD was natuurlijk wel samengesteld aan de hand van de cv's en regio's. Bij liggen defensie, openbaar bestuur en ruimtelijke ordening voor de hand, maar dat moet dus nog besproken worden. Het wordt interessant omdat we als coalitie geen meerderheid hebben. Dat wordt hard werken, veel overleggen, maar dat is zeker leuk."