Iedereen vanaf 16 jaar en ouder is welkom op het evenement.
Iedereen vanaf 16 jaar en ouder is welkom op het evenement. (Foto: Vinnie de Laat)

Burgemeester Depla vindt steekincident op Dancetour 'tragische pech'

  Politiek

BREDA - Volgens Burgemeester Paul Depla is het steekincident op Dancetour afgelopen zondag 9 juni 'tragische pech'. Dat zei hij in de raadsvergadering van donderdag 13 juni. VVD-raadslid Rick Zagers stelde daar vragen nadat hij signalen had opgevangen dat er nauwelijks gefouilleerd werd op het evenement. 


Depla vertelde dat er 21 toegangspoorten waren, waar personeel in dienst van de organisatie stond. Zij controleerden tassen en fouilleerden wanneer daar aanleiding voor was. "Er moet voornamelijk op worden toegezien dat er een drugs, wapens, glaswerk et cetera mee het terrein opgenomen wordt, maar het is natuurlijk geen 100% controle. Dat past ook niet bij het evenement. Het moet wel een feest blijven."

Na aanleiding van het incident heeft de burgemeester met de organisatoren een evaluatie gehad. "We evalueren hoe het zo ver heeft kunnen komen en wat we er de volgende keer aan kunnen doen om het aan te pakken." De gemeente beoordeelt aanvragen voor vergunningen ook op de betrouwbaarheid van de organisator. "We kunnen constateren dat dit incident tragische pech is. Deze organisator heeft een goede naam. Zij zijn bereid om met ons te kijken naar de verbetering van het evenement, als deze volgend jaar weer naar Breda komt."

Depla vindt niet dat fouilleren verplicht gesteld moet worden op festivals als deze. "Wanneer je zegt dat je moet fouilleren, ga je op basis van een incident, hoe tragisch ook, ga je verplichtingen en nieuwe regels opstellen. Je moet niet in de situatie terecht komen dat je een enorme regeldruk gaat krijgen."

Zagers vroeg zich ook af of op gratis evenement meer incidenten plaatsvonden dan op betaalde evenement. Dat is volgens de burgemeester niet zo. "De controle op betaalde evenementen is wellicht wat beter. Die organisatoren hebben meer zicht op de mensen die komen door de kaartverkoop, maar statisch gezien kun je niet zeggen dat er meer incidenten plaatsvinden op gratis evenementen."

Een 19-jarige Rotterdammer heeft tijdens Dancetour een 36-jarige man uit Teteringen met een mes gestoken. De verdachte kon worden aangehouden. Het slachtoffer raakte licht gewond. Daarnaast vonden er nog zes andere aanhoudingen plaats tijdens het evenement. 

FOTOSERIES