foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Nul snelrechtzittingen Breda voor overtredingen Oud & Nieuw

Politie

BREDA - De rechtbank van Breda heeft dit jaar geen snelrechtzittingen voor overtredingen tijdens Oud en Nieuw. "Van de 49 zaken konden veel strafbare feiten anders afgedaan worden, bijvoorbeeld met een boete", aldus woordvoerder Martine Pilaar van het Openbaar Ministerie Zeeland West-Brabant.

De rechtbanken in Nederland maken tijdens Oud en Nieuw gebruik van snelrechtzittingen om vlug en efficiënt het recht toe te passen. In Breda komen er geen zaken in aanmerking voor deze zittingen. Met snelrecht verschijnen verdachten zo snel mogelijk voor de rechter en kan het Openbaar Ministerie het lik-op-stukbeleid toepassen. Dit beleid is een verzamelnaam voor het snel afhandelen van strafbare zaken door politie of justitie.

Zaken kunnen alleen behandelt worden via het snelrechtzittingen als er geen extra onderzoek nodig is. Volgens de woordvoerder kunnen daardoor bepaalde delicten niet met het snelrecht in Breda behandeld worden. "Bij sommige zaken was het nodig om meer onderzoek te verrichten, die zaken worden in de loop van de week behandeld."

Hogere straffen
Het OM eist hogere straffen tijdens overtredingen met Oud en Nieuw, dit is ingevoerd om mensen af te schrikken een strafbaar feit te plegen. De straffen voor overtredingen rond de jaarwisseling zijn 75% hoger dan normaal. Wie geweld gebruikt tegen hulpverleners van de politie, brandweer of het ambulancepersoneel kan een 200 procent hogere eis verwachten van de rechter. “Een Bredanaar heeft een boete van 400 euro opgelegd gekregen vanwege het beledigen van ambtenaar in functie in de nieuwjaarsnacht”, vertelt Martine Pilaar.