Afbeelding
Foto: Politie.nl

Politie doorzoekt woningen familie Bolle Jos: Moeder (68) en zus (27) aangehouden

Door: Redactie Politie

BREDA/PRINSENBEEK - De politie heeft woningen en een kantoor van familieleden van Jos Leijdekkers, ook wel Bolle Jos, doorzocht. Hier zochten agenten naar informatie over de verblijfplaats van de gezochte crimineel. De moeder en zus van Jos werden aangehouden. Zij worden verhoord.

De familieleden, van wie de woningen en een kantoor in Breda, Prinsenbeek en Rotterdam zijn doorzocht, worden zelf verdacht van het witwassen van crimineel geld. Zij hebben vermoedelijk naast geld, ook dure cadeaus aangenomen, terwijl zij wisten dat deze waren betaald met misdaadgeld. Bij de doorzoekingen is beslag gelegd op kostbare horloges, andere sieraden en dure handtassen en op grote contante geldbedragen in tienduizenden euro’s, Turkse lira, Zwitserse francs en VAE dirham.

Ook is beslag gelegd op mobiele telefoons, usb-sticks en andere gegevensdragers zoals computers, camera’s en foto’s. Deze worden onderzocht op aanwijzingen voor de verblijfplaats van Leijdekkers. Ook troffen rechercheurs bij de doorzoekingen twee valse Duitse paspoorten aan.

De ouders en een zus van Bolle Jos zijn in augustus en december 2022 naar Turkije gereisd en hebben daar mogelijk met hun gezochte zoon en broer contact gehad. Jos verblijft vermoedelijk al voor langere tijd in Turkije. 

Aanhoudingen
Tijdens de controles heeft de politie twee vrouwen, van 68 en 27 jaar, aangehouden. Zij zijn na hun aanhouding in verzekering gesteld en worden verhoord door rechercheurs van de Landelijke Recherche (Landelijke Eenheid) over de verdenkingen die tegen hen zijn gerezen.


 Foto: Openbaar Ministerie

Jos Leijdekkers 
Jos Leijdekkers wordt gezien als één van de hoofdrolspelers in de internationale cocaïnehandel. Daarnaast wordt hij verdacht van het op grote schaal witwassen van de criminele opbrengsten van zijn drugshandel. Onderschepte cryptocommunicatie-berichten van Sky-ECC geven een inkijk in zijn vermoedelijke rol in de internationale cocaïnehandel. Uit deze berichten komt naar voren dat Leijdekkers zich schuldig heeft gemaakt aan het witwassen van tientallen miljoenen euro’s en honderden kilo’s goud, die vermoedelijk met de cocaïnehandel zijn verdiend.

In het omvangrijke onderzoek zijn door het onderzoeksteam strafdossiers samengesteld over de betrokkenheid van Leijdekkers bij de invoer van grote partijen cocaïne via de havens van Rotterdam en Antwerpen. In één van de zaken is eveneens sprake van het dreigen met en het gebruik van geweld.

Excessief geweld
Daarnaast is het vermoeden dat Jos betrokken is bij zeer ernstige gevallen van excessief geweld, waaronder de verdwijning en dood van Naima Jillal. Deze vrouw verdween op 20 oktober 2019 nadat zij in Amsterdam in een auto stapte. In onderschepte cryptocommunicatie-berichten komt naar voren dat Leijdekkers een belangrijke rol heeft bij deze verdwijning.

Van Naima Jillal ontbrak lange tijd ieder spoor. Totdat op een telefoon, die in het Marengo-onderzoek in beslag is genomen, foto’s zijn aangetroffen van een vrouw. Het vermoeden bestaat dat het om Jillal gaat en dat zij waarschijnlijk is gemarteld en niet meer in leven is.

De 31-jarige Jos Leijdekkers is op 3 mei 2022 door het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie op de Nationale Opsporingslijst (NOL) en de ‘EU Most Wanted List’ geplaatst. De doorslaggevende tip voor de aanhouding van Bolle Jos wordt beloond met 75.000 euro.