Afbeelding
Foto: Perry Roovers

Politie: ‘Maatregelen nodig om aantal verkeersdoden terug te dringen’

Door: Olaf Knook Politie

NOORD-BRABANT - Vorig jaar zijn in Nederland 684 mensen gestorven door een verkeersongeval, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). “Naast het handhaven van de verkeersregels door de politie is er een gezamenlijke inspanning van alle ketenpartners nodig om het aantal fatale verkeersongevallen terug te dringen”, zegt Willybert Oor, portefeuillehouder Verkeer van de politie.

Voor het vierde jaar op rij zijn er meer fietsers (270) dan mensen in auto’s (194) overleden in het verkeer. Dit zegt het CBS op basis van de verkeersgegevens van 2023. Minstens 40 procent van de omgekomen fietsers reed op een e-bike. Ook zijn er 194 automobilisten overleden bij een ongeluk. Verder zijn er 71 voetgangers, 53 mensen op een scootmobiel, 46 motorrijders, 32 brom- en snorfietsers, en 16 mensen in bestel- of vrachtwagens overleden door verkeersongevallen.

‘Meer nodig dan handhaving’

“Het verkeer op onze wegen neemt nog steeds toe”, reageert Willybert Oor van de politie op de cijfers van het CBS. “Maar niet alle wegen zijn hierop voorbereid. Dit gebrek aan aanpassing vergroot het risico op verkeersongevallen. Als politie blijven we onze verantwoordelijkheid nemen in het handhaven van de verkeersregels. Steeds duidelijker wordt dat er meer nodig is dan handhaving alleen om het aantal ongevallen terug te dringen. Een gezamenlijke inspanning van alle betrokken partijen binnen de keten blijft noodzakelijk.”

Veiligheid van fietsers

De veiligheid van fietsers blijft een aandachtspunt, benadrukt de portefeuillehouder Verkeer. “Vooral ouderen op een elektrische fiets zijn kwetsbaar in het verkeer, maar we zien als politie ook dat jongere verkeersdeelnemers op een e-bike geregeld bij verkeersongelukken betrokken zijn. Organisaties zoals de ANWB, ouderenbonden en fietsersbond kunnen een waardevolle rol spelen door via voorlichting deze groep weggebruikers op de risico’s te wijzen.”