Afbeelding

2,5 miljoen voor aanleg Landschapspark

Politiek

BREDA – Er wordt 2.5 miljoen euro uitgetrokken om het landschapspark tussen Breda en Oosterhout te realiseren. Doel is om met het geld de losliggende natuurgebieden Vrachelse Heide en Boswachterij Dorst met elkaar te verbinden.

Met het geld zullen in totaal 19 projecten worden gefinancierd. Voorbeelden hiervan zijn de aanleg van een bosverbinding en van houtwallen en poelen. Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer zijn samen met de twee gemeentes en de provincie Brabant verantwoordelijk voor de uitvoering van de projecten. Als alle projecten afgerond zijn, vormen de Vrachelse Heide en Boswachterij Dorst een ecologische verbindingszone, en is Brabant een natuurgebied rijker.

Het project wordt gefinancierd door de provincie Noord-Brabant, de gemeenten Breda en Oosterhout, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Het landschapspark krijgt onder andere subsidie uit het provinciale programma ‘Samen Investeren in Brabant’. Half december neemt het college van Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant een besluit over verdubbeling van het bedrag. De provincie heeft in totaal 50 miljoen beschikbaar voor projecten als deze.

Jan Peters, wethouder van de gemeente Oosterhout, zegt: “Het project Landschapspark Oosterhout – Breda staat op een belangrijk kantelpunt.” Op korte termijn zal een aantal projecten starten om een indruk te geven van de plannen voor dit gebied. “Daardoor blijven de betrokken partijen die een belangrijke rol spelen bij de realisatie van het park gemotiveerd”, aldus Peters.