Afbeelding
Foto: Wesley van der Linde

De folders ontvangen? In Breda moet je straks een Ja-Ja sticker hebben

Door: Hanneke Marcelis Politiek

BREDA - Breda gaat werk maken van een systeem waarbij bewoners een Ja-Ja sticker moeten hebben om ongeadresseerd reclamewerk te ontvangen. De Ja-Ja sticker zal niet gelden voor huis-aan-huiskranten.

De gemeente Breda gaat de invoering van de Ja-Ja sticker voorbereiden. En motie met dat doel werd donderdagavond aangenomen in de gemeenteraadsvergadering. De motie was een initiatief van de Partij voor de dieren, D66, GroenLinks, SP en Breda Beslist. Zij zijn voorstander van de Ja-Ja sticker voor reclamefolders vanuit duurzaamheidsoogpunt. Een beleid met een Ja-Ja sticker kan jaarlijks per adres circa 25 tot 30 kilo papierafval besparen. 

Bredanaars blijven met het systeem met de Ja-Ja sticker de mogelijkheid houden om de folders thuis te ontvangen. Nu is het zo dat bewoners zonder sticker op de brievenbus de folders ontvangen. Wie de folders niet wil ontvangen, moet een Ja-Nee of Nee-Nee sticker plakken. Met het nieuwe systeem is het niet ontvangen van de folders de standaard. Bredanaars moeten dan een sticker plakken om de folders wel te ontvangen.

Geldt niet voor huis-aan-huiskrant

De wens van de raad is een systeem waarbij mensen die geen sticker op de brievenbus hebben, geen ongeadresseerd reclamewerk zolders folders ontvangen. Adressen zonder sticker blijven wel de huis-aan-huiskrant ontvangen. Ook moet het Ja-Ja sticker systeem géén vervanging worden voor de huidige stickers. Dat betekent dat wanneer de Ja-Ja sticker wordt ingevoerd, de Ja-Nee en Nee-Nee stickers blijven gelden.

Wanneer het systeem wordt ingevoerd, is nog niet bekend. Het college moet voor de zomer met een voorstel tot invoering komen.