Biertaxi's bezorgen meer dan alleen bier en wijn.
Biertaxi's bezorgen meer dan alleen bier en wijn. Foto: Henk Voermans/archief

‘Dat drugs bij Bredanaars thuis worden bezorgd is zorgelijk en kwalijk’

Door: Olaf Knook Politiek

BREDA - Biertaxi’s die designerdrugs bezorgen bij Bredanaars thuis. De gemeente Breda vindt daar wat van en roept het parlement op om de Opiumwet zo snel mogelijk aan te passen. “Als college vinden wij het belangrijk dat onze inwoners veilig en gezond zijn. Dat designerdrugs thuis worden bezorgd is zorgelijk en kwalijk.”

Biertaxi’s - een supermarkt op wielen voor drank - bezorgen niet alleen bier en wijn bij Bredanaars thuis, maar ook designerdrugs. Er is momenteel een wetswijziging bezig om dit verboden te maken. Tot die tijd mogen biertaxi’s drugs leveren. En daar heeft de gemeente Breda een sterke mening over. “Wij vinden het karakter van biertaxi’s bijzonder nu op dit moment hierop geen toezicht en controle kan worden gehouden en alcohol en drugs dag en nacht aan huis kunnen worden geleverd.”

Niet strafbaar

Dat antwoordt het college van burgemeester en wethouders op vragen van de Bredase VVD. De fractie vindt biertaxi’s onwenselijk en wil weten waarom deze supermarkten op wielen hun gang kunnen gaan. “Ontwerpers van designerdrugs weten steeds weer de verboden drugs van de Opiumwet te omzeilen door de drugs een andere samenstelling te geven. Daardoor zijn de verkoop van designerdrugs niet strafbaar”, zegt het college.

De burgemeester en wethouders roepen het parlement op om de Opiumwet zo snel mogelijk te wijzigen, zodat ze effectief kunnen optreden tegen deze ‘gezondheid schadelijke producten’ voor Bredanaars. Designerdrugs worden onder allerlei namen verkocht, maar zijn vaak niet wat mensen denken. Zeker bij nieuwe designerdrugs weten mensen niet wat de gevolgen of bijwerkingen zijn.

‘Gebruik designerdrugs niet’

Daarnaast roept het college de mensen op om deze drugs niet te gebruiken. Ze willen voorkomen dat Bredanaars al dan niet bewust deze drugshandel faciliteren of daaraan deelnemen. “Het is en blijft de verantwoordelijkheid van de mensen zelf om wel of niet designerdrugs te gebruiken. Maar als individuen dan toch gebruiken, is het misschien beter dit te reguleren voor hun eigen veiligheid. Duidelijk is dat het laatste woord in dit debat nog niet is gezegd.”