Pijnlijke nederlaag negen NAC'ers in Tilburg

NAC

TILBURG - Met negen man verloor NAC zondagmiddag de streekderby van naaste rivaal Willem II. Donny Gorter en Tim Gilissen maakten dat namens NAC niet meer op het veld mee. Het duo werd voortijdig weggestuurd, tot woede van de Bredanaars. Voor de Tilburgers scoorden Sergio Zijler en George Mourad.

>> 'Grootste teleurstelling dit seizoen'

De formatie van trainer Robert Maaskant verloor van een matig Willem II, dat de punten hard nodig heeft in de strijd tegen degradatie. Ook voor NAC waren drie punten zeer welkom geweest in de strijd voor een play-off plek. In dat licht bezien mocht NAC zich gelukkig prijzen dat Feyenoord bij FC Volendam verloor.

Na een weinig bijzondere eerste helft die van blessurebehandelingen aanelkaar hing, brandde het duel tussen de twee Brabantse rivalen na rust los. Al kwam dat niet door hoogstaand voetbal maar door tumult als gevolg van scheidsrechterlijke beslissingen.

Scheidsrechter Roelof Luinge stuurde eerst Donny Gorter (direct rood) en later Tim Gilissen (tweemaal geel) weg. Die laatste kaart, gegeven op advies van de vierde official, was de aanleiding voor de commotie.

De vermeende elleboogstoot van Gilissen was door Luinge niet waargenomen. Op advies van de vierde man gaf hij eerst Kwakman de gele kaart maar veranderde die beslissing later waardoor Gilissen zijn tweede gele kaart kreeg en mocht gaan douchen.

Van een wedstrijd was daarna geen sprake meer. Willem II had even eerder de leiding genomen via Sergio Zijler. Hij strafte balverlies van Nourdin Boukhari hardhandig af. Op het schot van Boutahar kon Ten Rouwelaar nog knap redden, de rebound van Zijler was de NAC-doelman te machtig.

NAC kreeg in het eerste bedrijf de beste kansen. De teruggekeerde Matthew Amoah kopte in de openingsfase op de paal uit een vrije trap van Boukhari. De kansen keerden echter toen Donny Gorter de doorgebroken Saïd Boutahar tegen de grond duwde.

Gorter, linksback bij absentie van Patrick Mtiliga, liep Boutahar in de rug toen die aan wilde leggen voor een schot. Er viel dan ook weinig af te dingen op de rode kaart en strafschop die scheidsrechter Roelof Luinge toekende.

Arjan Swinkels schoot het buitenkansje echter ruimschoots over. Met tien spelers en nog een uur te gaan hield NAC daarmee uitzich op een resultaat in Tilburg. Hoewel de geelzwarten later zelfs met negen man nog mogelijkheden op de gelijkmaker kregen, nekte het numerieke ondertal de ploeg van Robert Maaskant uiteindelijk. De tweede Tilburgse treffer, van de voet van George Mourad, deed geen recht aan de kansenverhouding en het veldspel maar gooide wel extra zout in de wonden.