foto Erik Eggens
foto Erik Eggens

Nieuw welzijnsbeleid Meedoen@Breda 'afbreekbeleid'

Economie

BREDA – De oppositie heeft maar weinig goede woorden over de notitie Meedoen@Breda, over de bezuinigingen van het Bredase welzijnsbeleid. “Afbraakbeleid, teleurstellend en het oude beleid wordt afgeschoten.”

De verschillende raadsfracties mochten dinsdagavond in de commissievergadering Maatschappij en Economie hun mening geven over de notitie.

'Maar het moet', zo stelde Cees Meeuwis (VVD), wethouder Sociale Zaken. “In totaal gaat er 145 miljoen rond in het welzijnsbeleid, waarvan we 17 miljoen van de overheid krijgen. We mogen blij zijn als dat in 2014 nog 3 of 4 miljoen is.”

In het nieuwe beleid dat in de notitie Meedoen@Breda wordt uiteengezet, worden subsidies geheel of gedeeltelijk stopgezet en ligt de nadruk, zoals in het coalitieakkoord van de VVD, CDA, D66 en GroenLinks al werd benadrukt, op de eigen verantwoordelijkheid. “Maar als het echt moet, kan een hulpbehoevende wel op steun rekenen”, bevestigt wethouder Bob Bergkamp.

GroenLinks vond dat het welzijnsbeleid zoals dat in de notitie staat in grote lijnen juist wordt uitgelegd. “De ontwikkeling van mensen is belangrijk in het welzijnsdenken”, filosofeerde Adel Koger. “We hebben echter nog wel wat zorgpunten. Zo moet samenwerking binnen Sociale Zaken en partners beter en moet beter gekeken worden naar de echt kwetsbaren”, stelde Koger. “Ook de klantbenadering kan beter. Je moet de mensen daarvoor echt kennen.”

En juist dat woordje ‘klant’ is waar een deel van de oppositie over struikelde. “Deze mensen zijn geen klanten”, zo stelde ze. “Een winkel heeft klanten, dit zijn gewoon mensen.” Breda ’97 sprong hierop in. “Het lijkt me beter als we met de stakeholders hierin toch nog maar een rondje in de stad gaan maken om te vragen wat zij er van vinden”, aldus Bernie van den Berg.

Meeuwis benadrukte nog maar eens dat een Melkert-baan voor opstoppingen heeft gezorgd. “Dat hebben nu wel geleerd. Dat er minder subsidies komen voor ouderen en vrijwilligers wil niet zeggen dat ze niet bij ons terecht kunnen. De loketten van het Stadskantoor zijn echt niet dicht en het is niet zo dat website het niet doet. Ze kunnen nog steeds bij ons aankloppen.”