Afbeelding

Vrijwilligerspenning heet Chris van Faassen-penning

Cultuur

BREDA - De Vrijwilligerspenning, die de Gemeente Breda jaarlijks uitreikt aan een persoon en een groep vrijwilligers, heet vanaf 16 december de ‘Chris van Faassen-penning’.

Dit als eerbetoon aan mevrouw Chris van Faassen, een zeer gewaardeerde vrijwilliger en belangenbehartiger in Breda. Mevrouw van Faassen heeft onlangs aangegeven dat zij zich terugtrekt uit het openbare leven en het vrijwilligerswerk in verband met haar zeer slechte gezondheid.

Wij zullen Chris van Faassen als persoon en als drijvende kracht achter vele projecten en initiatieven in deze stad missen", zegt wethouder Bob Bergkamp. "Ze heeft zich onvermoeibaar ingezet voor gehandicapten en chronisch zieken, zowel vanuit het Bredaas Centrum Gehandicaptenbeleid als op eigen titel. Ze verloor daarbij nooit haar doel uit het oog: een gelijkwaardige positie in de samenleving voor mensen met verschillende soorten beperkingen."

Van Faassen is onder andere mede-oprichter van het Bredaas Centrum Gehandicaptenbeleid en is nauw betrokken geweest bij de beleidsvorming rond Geschikt wonen voor Iedereen, de invoering van de Wmo en het beleid rond mantelzorgers in Breda. Zij heeft mensen en organisaties in Breda geïnspireerd, gemotiveerd en in beweging gebracht. Zij heeft mensen met beperkingen een gezicht gegeven en laten zien dat iedereen moet kunnen meedoen in de samenleving en wat daarvoor nodig is.

Ze is voor al haar inspanningen en inzet in 2009 benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau door toenmalig staatssecretaris Jet Bussemaker. Mevrouw Van Faassen heeft laten weten dat zij het 'een bijzondere en grote eer vindt dat de penning haar naam gaat dragen zeker nu vrijwilligerswerk van steeds groter belang wordt om ons samenleven en wonen in Breda op peil te houden'.

De Chris van Faassen-penning wordt dit jaar uitgereikt op 16 december aanstaande door wethouder Bergkamp aan een persoon en aan een groep met bijzondere verdiensten op het terrein van vrijwilligerswerk. Er zijn 5 individuele vrijwilligers genomineerd en 5 groepen.