foto Peter Visser
foto Peter Visser

Luijckx: ‘Drie punten meenemen uit Tilburg”

NAC

STEENAKKER - De fotopersdag van NAC Breda maandagmiddag geeft de mogelijkheid om de spelers hun verwachtingen te laten uitspreken over het komende seizoen. De prognoses verschillen weinig van elkaar. Stiekem wordt er gehoopt op de play-offs om Europees voetbal, maar handhaving is net zo belangrijk.

'Beste jaren moeten nog komen'
Met de vermeende interesse uit de Premier League heeft Kees Luijckx zich nooit beziggehouden. De 26-jarige verdediger annex middenvelder zou in de belangstelling staan van Stoke City en Wigan Athletic. Maar Luijckx voelt zich goed bij NAC en heeft geen reden Breda te verlaten. “Ik spreek een aardig woordje Engels en begrijp waar je op doelt. Maar ik heb persoonlijk nooit iets gehoord over interesse van die clubs. Zou er concrete belangstelling bestaan, dan hoor ik dat in eerste instantie via mijn zaakwaarnemer. Dat is echter nooit gebeurd.”

Luijckx staat wel open voor een nieuw avontuur, maar bewandelt bedachtzaam zijn eigen voetbalroute. “Een paar jaar geleden kon ik naar SC Freiburg, dat toen uitkwam in de 1. Bundesliga. Maar ik was toen nog te jong om die overstap te maken.” Luijckx heeft de ambitie om in Engeland te voetballen nog niet in de koelkast gezet. “Ik zal er nu wel klaar voor zijn. Het beste van mijn carrière moet nog komen, daarom kijk ik er nu anders tegenaan als een mooie club belangstelling heeft.”

Nieuwe verdediger
In 2010 werd de blonde spelbepaler binnengehaald als middenvelder. Onder trainer John Karelse is hij de laatste twee jaar getransformeerd tot verdediger. Een positie waar hij zich thuisvoelt. “Als verdediger heb je heel andere taken dan als middenvelder. Op het middenveld word je meer bij het spel betrokken en kun je meer risico’s nemen. Maar ik vind het fijn voetballen achterin, om de organisatie neer te zetten en anders te coachen.”

Het centrale verdedingsduo van NAC zal dit seizoen vermoedelijk bestaan uit Luijckx en Eric Botteghin. “Dat moet je eigenlijk aan de trainer vragen, maar daar ziet het wel naar uit. Luijckx is opvallend kritsich over zichzelf. “Ik moet me wel nog verbeteren op deze plek. Ik leer veel van Eric, kijk vaak op trainingen en tijdens wedstrijden naar hoe hij zich opstelt. Ik vind dat ik nog vaker harder moet ingrijpen in bepaalde situaties. Je moet als centrale verdediger gewoon meedogenloos zijn, rigoureus durven ingrijpen. Daarin moet ik nog stappen maken.”

Eerste driepunter
Op 10 augustus wacht de seizoensouverture tegen aartsrivaal Willem II in Tilburg. “Ik verheug me heel erg op die wedstrijd. Leuk sfeertje en gelijk een belangrijke wedstrijd. Zeker voor de supporters, maar als cruciaal zie ik het niet. Als we aan het eind van het seizoen strijden tegen degradatie of voor europees voetbal spelen, kun je pas spreken van cruciale wedstrijden. Nu is het gewoon genieten van de sfeer en een kwestie van drie punten meenemen uit Tilburg.”